Site icon TechNave BM

Apple umumkan teknologi ‘Tap to Pay’ untuk iPhone pada tahun ini

Bulan lepas, kami melaporkan bahawa Apple sedang mengusahakan teknologi yang didayakan NFC yang membolehkan pengguna iPhone membuat pembayaran kad (debit/ kredit) dengan peranti mereka sebagai terminal ‘a Point of Sale’ (POS). Kini, Apple telah mengumumkan ciri ini secara rasmi.

Ciri Tap to Pay akan muncul pada penggal pertama tahun ini dengan Stripe di seluruh Amerika Syarikat (AS) daripada perniagaan kecil hingga peruncit besar. Pemilik iPhone boleh menggunakan Apple Pay untuk sistem kredit, debit dan dompet digital lain tanpa sentuh dengan lancar dan selamat. 

Apple tidak mengekalkan fungsi eksklusif untuk platformnya tetapi ciri itu akan tersedia untuk platform pembayaran pihak ketiga dalam pembangun aplikasi untuk disepadukan ke dalam aplikasi iOS. Fungsi ini akan tersedia pada model iPhone XS dan ke atas.

Buat masa ini, Stripe telah melancarkan halaman untuk ciri baharu ini dan membenarkan perniagaan dan individu untuk mengambil bahagian dalam ujian beta fungsi tersebut.

Buat masa ini, kami tidak pasti sama ada fungsi ini tersedia secara global atau hanya di Amerika Syarikat. Kongsikan pendapat anda di Facebook kami dan nantikan berita seterusnya bersama Rakan Teknologi Utama Malaysia. 

Sumber: Gizmochina

Exit mobile version