Site icon TechNave BM

HONOR patenkan telefon “quad-fold” pertama dunia, boleh lipat macam origami!

HONOR secara rasmi memfailkan paten bagi telefon pintar dengan mekanisme empat lipatan (quad-fold) yang menggunakan inspirasi daripada seni lipatan origami. Rekaannya membolehkan skrin bersaiz tablet besar dilipat menjadi bentuk kompak bagi memudahkan mobiliti pengguna ke dalam poket.

Inovasi tersebut melibatkan sistem engsel kompleks yang menyokong berbilang titik lipatan pada satu panel paparan tunggal bagi mengekalkan kekuatan struktur binaan. Fail paten ini turut memberikan tumpuan khusus kepada aspek ketahanan skrin dan kaedah pengurusan kesan lipatan yang lebih efektif berbanding teknologi sedia ada.

Walau bagaimanapun, status peranti masih di peringkat pembangunan awal tanpa sebarang tarikh pelancaran komersial yang ditetapkan buat masa ini. Langkah tersebut menunjukkan hala tuju teknologi HONOR dalam meneroka sempadan baharu bagi kategori peranti boleh lipat di pasaran global selepas pengenalan model Magic V6 baru-baru ini.

Kongsi pendapat anda di Facebook kami dan teruskan bersama Rakan Teknologi Utama Malaysia untuk berita teknologi terkini.

Sumber: Weibo

Exit mobile version