Site icon TechNave BM

PC ‘jerung’ pertama di Malaysia diperkenalkan oleh EMARQUE, berharga RM33,000

EMARQUE yang merupakan syarikat pembina komputer tempatan telah berjaya membawa masuk dan membina komputer gaming Shark X pertama di Malaysia. Model yang diinspirasikan daripada bentuk seekor jerung ini bukan sahaja menarik perhatian dunia kerana reka bentuknya yang luar biasa, malah kini menjadi kenyataan buat seorang peminat teknologi di Kuala Lumpur.

Shark X digelar sebagai “PC dalam bentuk seni” kerana reka bentuknya yang unik dan futuristik. Berdiri hampir satu meter tinggi, komputer ini merupakan gabungan seni dan teknologi. Menurut pengasas dan CEO EMARQUE, Kiri Kaniathran, membina PC ini memerlukan ketelitian tinggi kerana reka bentuknya yang tidak konvensional dan memerlukan penyesuaian khas bagi setiap komponen.

Beliau mahukan sebuah PC yang bukan sahaja berkuasa, tetapi juga ikonik. Dengan spesifikasi seperti pemproses Intel Core Ultra 9 285K, kad grafik ASUS RTX 5080 dan RAM 64GB DDR5, PC ini mampu melaksanakan permainan moden seperti Cyberpunk 2077 dan Black Myth: Wukong pada resolusi tinggi melebihi 100 FPS.

Selain untuk gaming, sistem ini juga sesuai untuk kerja kreatif seperti penyuntingan video 8K dan rekaan 3D. Nilai keseluruhan setup termasuk monitor Samsung 57 inci mencecah lebih RM42,000. EMARQUE kini merancang beberapa lagi binaan eksklusif yang menggabungkan prestasi, seni reka, dan cerita tersendiri. Untuk maklumat lanjut, anda boleh klik di sini.

Beritahu kami di Facebook jika anda berminat dengan Shark X dan teruskan bersama Rakan Teknologi Utama Malaysia untuk berita teknologi terkini.

Exit mobile version