Minggu ini adalah minggu yang agak mengelirukan dalam pengumuman daripada kerajaan Malaysia. Hal ini adalah kerana terdapat pengumuman dalam aplikasi MyJPJ bahawa cara baharu untuk log masuk adalah dengan ID MyDigital bermula 1 Oktober 2024. Namun, proses tersebut tidak lancar kerana pengguna mengalami ralat yang membawa kepada penangguhan.
Laporan sebelum ini mendedahkan bahawa Menteri Pengangkutan, Anthony Loke mengarahkan mesej pop timbul pada aplikasi itu dialih keluar kerana ia belum dimuktamadkan lagi. Ia tidak dibatalkan tetapi penyepaduan sistem ini hanya ditangguhkan.
Kini, Ketua Pegawai Eksekutif MyDigital ID Sdn Bhd, Mohd Mirza Mohd Noor baru sahaja mengesahkan bahawa penyepaduan MyDigital ID untuk aplikasi MyJPJ telah ditangguhkan. Beliau juga menyebut beberapa media telah salah faham Loke bahawa log masuk aplikasi tanpa aplikasi MyDigital mulai 10 Oktober bermakna membatalkan rancangan itu.
MyDigital ID mungkin mengambil sedikit masa untuk mengatur dan merancang strateginya untuk melancarkan sistem pendaftaran baharu dengan betul. Nantikan pengumuman yang akan datang mengenai sistem log masuk terbaharu untuk aplikasi kerajaan.
Kongsi pendapat anda tentang berita ini di Facebook kami dan teruskan bersama Rakan Teknologi Utama Malaysia untuk berita teknologi terkini.
Sumber: Bernama

