Syarikat teknologi informasi dan komunikasi tempatan SNS Network Technology Berhad telah menandatangan sebuah Perjanjian Penajajaminan (Underwriting Agreement) dengan M & A Securities Sdn Bhd bagi memulakan langkah tawaran awam awal (initial public offering, IPO) dalam ACE Market, Bursa Malaysia.
IPO ini melibatkan penghasilan 362.9 juta syer awam baharu untuk SNS, melibatkan 22.5 peratus daripada saham modal besar (enlarged share capital) dan tawaran untuk jualan sebanyak 48.4 juta syer sedia ada kepada pelabur terpilih dengan cara Penenpatan Persendirian (Private Placement).
Daripada 362.9 juta syer baharu, 80.6 juta syer akan ditawarkan kepada orang awam melalui undian (balloting) serta 48.4 juta syer baharu untuk para Pengarah yang layak, pekerja dan individu yang menyumbang kepada kejayaan SNS seperti yang tertera dalam Pink Form Allocations.
201.6 juta saham akan disimpan untuk penenpatan persendirian kepada pelabur Bumiputera yang diluluskan oleh Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) manakala baki 32.3 juta saham akan diberikan kepada pelabur terpilih.
M&A Securities akan menaja jamin 129 juta syer baharu yang boleh dimohon oleh orang awam dan Pink Form Allocations. SNS dijadual untuk disenaraikan dalam ACE Market Bursa Securities pada September 2022.
Jika anda tidak kenal dengan SNS, ia adalah syarikat yang terlibat dalam perdagangan produk ICT seperti peranti dan kelengkapan elektronik. Ia mempunyai jenama produk sendiri, JOI dan juga kedai fizikal serta atas talian. Mereka juga menyediakan perkhidmatan pembaikian produk Apple, Telekom Malaysia, Celcom dan Maxis.
Kongsi pendapat anda tentang berita ini di Facebook kami dan teruskan bersama Rakan Teknologi Utama Malaysia untuk berita teknologi terkini.

