More

  Ketua Hakim Negara: Perbicaraan mahkamah secara maya dijadikan norma baharu

  Perbicaraan mahkamah maya dan dalam talian yang diperkenalkan semasa pandemik COVID-19 akan kekal sebagai sebahagian daripada sistem kehakiman, kata Ketua Hakim Negara Tengku Maimun Tuan Mat sambil menyatakan bahawa ia telah menjadi aspek yang kekal dalam sistem advokasi.

  Beliau berkata kehadiran perbicaraan dalam talian bukan semata-mata untuk menangani wabak itu tetapi telah menjadi ciri tetap sistem keadilan. Oleh itu, beliau berkata bahawa persoalan Badan Kehakiman akan kembali kepada pendengaran fizikal kerana norma tidak sepatutnya timbul.

  Ad

  Beliau menyatakan bahawa pendengaran dalam talian atau maya menandakan kemajuan dalam sistem penghakiman. Tengku Maimun menegaskan bahawa apabila wabak pertama kali bermula pada Mac 2020, mahkamah terpaksa meneruskan kes dalam talian untuk mendapatkan persetujuan kedua-dua pihak.

  Ini katanya, adalah kerana tiada undang-undang yang jelas menetapkan perbicaraan atau perbicaraan dalam talian dibenarkan atas arahan mahkamah. Bagaimanapun, beliau berkata Parlimen sejak itu telah campur tangan untuk membenarkan perbicaraan dalam talian secara nyata tanpa mengira persetujuan tetapi masih tertakluk kepada kepentingan keadilan.

  Tengku Maimun berkata hakim telah menyesuaikan diri dengan baik dengan pendengaran jarak jauh sekurang-kurangnya dalam konteks kes sivil, permohonan jenayah dan rayuan jenayah.

  Ad

  Beliau mengakui, walau bagaimanapun, perbicaraan jarak jauh tidak sempurna kerana kadangkala terdapat masalah dengan bunyi dan sambungan internet dan pendengaran sedemikian kadangkala tidak dapat dilaksanakan apabila salah satu pihak tidak mempunyai cara atau akses yang diperlukan.

  “Tiada ruang untuk pertikaian mengenai kaedah perbicaraan seperti ini kerana perubahan yang berlaku tidak hanya unik kepada Malaysia,” katanya lagi.

  “Badan kehakiman, seterusnya, terus komited untuk menegakkan akses kepada keadilan dan kami akan terus memutuskan kes tanpa rasa takut atau pilih kasih selaras dengan kedaulatan undang-undang dan keluhuran Perlembagaan Persekutuan,” tambahnya.

  Hakim tertinggi negara itu berucap pada Pembukaan Tahun Perundangan 2022, bertemakan ‘Akses kepada keadilan dan norma baharu’.

  Kongsi pendapat anda tentang berita ini di Facebook kami dan teruskan bersama Rakan Teknologi Utama Malaysia untuk berita teknologi terkini.

  Sumber: NewStraitsTime

   

  Artikel Terkini

  vivo Y35 dilancar di Malaysia: Extended RAM 16GB, skrin 90Hz, cas pantas 44W berharga...

  Pada hari ini, vivo Malaysia telah melancarkan telefon pintar kelas permulaan terbaharu iaitu vivo Y35. Telefon ini dilengkapi rekaan menarik dan spesifikasi...

  Motorola Razr 2022, Edge X30 Pro dan Edge S30 Pro dilancar: Telefon “flagship” bermula...

  Motorola telah melancarkan tiga telefon pintar andalannya yang terbaru di China iaitu Motorola Razr 2022, Motorola Edge X30 Pro dan Motorola Edge...

  HONOR X40 Max lulus pensijilan 3C, sokong cas pantas 40W dan bakal dilancar September...

  Model telefon pintar HONOR yang terbaharu telah lulus pensijilan 3C. Dilaporkan bahawa telefon ini adalah HONOR X40 Max yang menyokong pengecasan pantas...

  realme Malaysia sambut ulang tahun ke-4 dengan jualan diskaun bagi peranti terpilih sepanjang Ogos...

  realme Malaysia akan menyambut hari lahirnya yang ke-4 pada 28 Ogos 2022 dengan promosi realme 828 Fans Festival. Anda boleh menikmati promosi...

  Anda kini boleh gunakan Touch ‘n Go RFID untuk bayar minyak di stesen Shell

  Touch 'n Go Group dan Shell Malaysia telah melancarkan perkhidmatan pembayaran tanpa tunai baharu yang menggunakan teknologi Touch 'n Go RFID. Perkhidmatan...

  Artikel Berkaitan

  Ulasan / Featured

  X