fbpx
More

  5 video mengenai virus dan COVID-19 untuk kanak-kanak, Kapten Kebenaran, Didi & Friends dan banyak lagi

  Mungkin anak-anak anda menyerang anda dengan pelbagai persoalan pada waktu ini berikutan Perintah Kawalan Pergerakan. Anda pula mungkin mencuba memberi jawapan yang mudah untuk difahami. Fitrah kanak-kanak, mungkin mereka akan bertanya kembali soalan-soalan tersebut. Oleh itu, kami telah menyenaraikan lima video untuk tontonan anak-anak anda.

  Video ini terdiri daripada video bahasa Melayu dan Inggeris. Turut serta dalam kompilasi ini adalah video Didi & Friends, Kapten Kebenaran (watak daripada BoboiBoy) dan Upin & Ipin. Jika anak anda fasih dengan bahasa Inggeris, anda juga boleh cuba memaparkan video lain dalam kompilasi ini! Jom tonton video di bawah!

  #1 Didi & Friends – Lagu Jom Lawan Coronavirus

  Didi & Friends merupakan siri animasi yang terkenal dalam dunia kanak-kanak. Usaha lagu ini adalah untuk membantu anda menerangkan cara melawan Koronavirus! Apa yang menariknya adalah ia merupakan sebuah lagu! Boleh berdansa sambil mendapat maklumat.

  Sumber: Didi & Friends – Lagu Kanak Kanak

  #2 Kapten Kebenaran (BoboiBoy) – Duduk Diam-Diam! Jauhi COVID-19!

  Video ini bukanlah sebuah lagu, tetapi video penuh informasi yang mudah diterima untuk kanak-kanak melalui watak terkenal dalam animasi BoboiBoy, Kapten Kebenaran dan anaknya. Mungkin anda boleh terus mengajak anak anda untuk menonton video ringkas ini jika mereka mengajukan soalan ‘Kenapa tak boleh keluar rumah?’.

  Sumber: Monsta

  #3 Upin & Ipin Musim 11 – Siri Hapuskan Virus!

  Siri animasi Upin & Ipin ini bukan sahaja sesuai untuk tontonan kanak-kanak, tetapi juga seisi keluarga! Siri ini mengisarkan tentang Upin & Ipin bersama rakannya dalam membantu menjelaskan bahaya virus dan kepentingan vaksin kepada kanak-kanak kerana mereka merupakan kelompok yang sentiasa terdedah kepada penyakit!

  Sumber: Les’ Copaque Production

  #4 The Dr Binocs Show – Coronavirus

  Jika anda fasih berbahasa Inggeris atau anda ingin mereka untuk mencuba menonton video dalam bahasa Inggeris, anda boleh cuba menonton video ini bersamanya. Video berinformasi ini agak kaya dengan pelbagai maklumat. Bukan sahaja virus, tetapi Koronavirus juga.

  Sumber: Peekaboo Kidz

  #5 Dr. Panda TotoTime – Coronavirus Outbreak

  Melalui video ini, anda bukan sahaja mendedahkan tentang Koronavirus kepada anak anda, tetapi juga cara untuk melindungi diri daripada wabak ini. Mereka mungkin akan mula memahami apa itu penularan virus dan kenapa kita perlu kekal berada di rumah.

  Sumber: Dr. Panda TotoTime – Official Channel

  Mungkin masih banyak video di YouTube mahupun di laman lain yang boleh menerangkan secara mudah tentang penularan virus yang berlaku. Kelima-lima video ini adalah hanya berdasarkan rekomendasi peribadi kami. Jangan lupa untuk menonton bersama anak anda! Teruskan bersama Rakan Teknologi Utama Malaysia untuk berita teknologi terkini.

  Artikel Terkini

  OPPO lancarkan OPPO Ace 2, OPPO Watch dan lain-lain versi Evangelion, harga bermula ~RM181

  Mungkin ada yang mengetahui bahawa OPPO sebelum ini telah melancarkan telefon pintar OPPO Reno Ace edisi Gundam dengan spesifikasi menarik. Terkini, peminat...

  Black Shark 3 Pro bakal dilancarkan di Malaysia pada 4 Jun

  Selepas Black Shark 3 (BS3) dilancarkan untuk pasaran Malaysia pada bulan lalu, kini variannya yang lebih canggih, Black Shark 3 Pro, akan...

  Dapatkan PS4 dengan 3 ‘game’ hebat pada harga RM1,099 sahaja

  Jika anda masih belum memiliki konsol PlayStation 4, mungkin anda boleh membelinya sewaktu kempen promosi Sony Days Of Play 2020 pada 3-16...

  Lebih banyak butiran tentang rekaan dan spesifikasi vivo X50 didedahkan

  vivo telah mengeluarkan beberapa gambar yang menunjukkan rekaan vivo X50, manakala butiran tentang spesifikasi telefon tersebut pula telah didedahkan oleh pihak ketiga....

  Monitor PC Redmi Pertama diumumkan: Redmi Display 1A berharga ~RM364

  Adakah anda fikir kami tersilap menaip harga seperti di atas? Jawapannya tidak kerana ~RM364 merupakan harga yang ditukarkan kepada (RM) daripada harga...

  Artikel Berkaitan