More

  7 satelit Malaysia di orbit Bumi kini tidak lagi berfungsi

  Agensi Angkasa Malaysia (MySA) mengatakan bahawa tujuh satelit Malaysia yang masih mengorbit Bumi kini dilaporkan tidak lagi aktif dan sudah memasuki fasa akhir hayat (end-of-life). Pada masa ini, Malaysia masih mempunyai dua satelit yang aktif iaitu Measat-3B dan Measat-3A.

  Kedua-dua satelit masih berada dalam kedudukan orbit geosynchronous (GEO) iaitu kedudukan yang dipenuhi banyak satelit aktif. Satelit lain dari Malaysia pula masih berada pada kedudukan sama sejak ia dilancarkan manakala satu satelit, Measat-2, telah berada pada orbit perkuburan.

  Ad

  Malaysia kini sedang berada dalam perancangan bersama beberapa buah negara untuk membuang satelit yang tidak aktif atau sisa angkasa (space debris) agar ia tidak mengganggu operasi satelit yang masih aktif.

  Antara langkah yang dirancang termasuklah sebuah teknologi Jepun untuk melancarkan misi satelit bagi mengutip satelit lama atau melaksanakan roket isian semula bahan api untuk menggerakkan satelit tidak aktif dalam orbit GEO.

  Ketua Pengarah MySA Azlikamil Napiah berkata Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan (FCC) Amerika Syarikat menguatkuasakan agar sebarang satelit yang tidak lagi aktif perlu melaksanakan proses keluar orbit ke bumi dalam tempoh satu tahun.

  Ad

  Sementara itu, Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) dan MySA sedang membangunkan satu kertas perancangan (blueprint) tentang eksplorasi angkasa negara yang bernama Malaysia Space-X 2030. Ia merangkumi pelan 10 tahun untuk Program Pembangunan Satelit Penderiaan Jauh Negara (PJPJN), infrastruktur Sistem Satelit Navigasi Global (GNSS) serta peningkatan kapasiti penyelidikan.

  Rang Undang-Undang (RUU) Lembaga Angkasa Malaysia pula telah diluluskan di Dewan Rakyat pada 28 Oktober 2021 dan Dewan Negara pada 9 Disember 2021, di mana ia turut merangkumi hal ehwal satelit dan ia akan memastikan pemilik satelit untuk bertanggungjawab ke atas satelit mereka daripada fasa pembinaan hinggalah tamat operasinya.

  Kongsi pendapat anda tentang berita ini di Facebook kami dan teruskan bersama Rakan Teknologi Utama Malaysia untuk berita teknologi terkini.

  Sumber: Harian Metro

   

  Artikel Terkini

  Apple mungkin akan berhenti jual pengecas USB Power Adapter 5W

  Kebanyakan telefon pada waktu ini mempunyai kadar pengecasan yang sangat pantas, daripada 20W hinggalah 150W yang boleh mengecas penuh bateri dalam masa...

  HUAWEI MatePad Pro 11 – Apa yang best kali ni?

  HUAWEI Malaysia dah lancarkan tablet HUAWEI MatePad Pro 11 di Malaysia, jadi jom tengok apa yang baru dan menarik pada tablet flagship...

  Opensignal: Kuala Lumpur miliki kelajuan muat naik 5G terpantas di dunia

  Menurut laporan terbaru yang dikeluarkan hari ini oleh Syarikat Analisis Perkhidmatan Rangkaian Mudah Alih Opensignal, Kuala Lumpur, Malaysia memiliki muat naik rangkaian...

  Amazfit GTS 4 Mini dilancar di Malaysia: 120+ mod sukan, GPS dan sokong Amazon...

  Amazfit telah mengumumkan keluaran jam tangan pintar mampu milik terbaharunya untuk pasaran Malaysia iaitu Amazfit GTS 4 Mini. Menampilkan bingkai yang ringan...

  Siri vivo V25 akan dilancar di Malaysia pada 29 Ogos 2022

  vivo Malaysia bakal melancarkan telefon pintar kelas pertengahan vivo V25 pada hari Isnin, 29 Ogos 2022 jam 2:30 petang.

  Artikel Berkaitan

  Ulasan / Featured

  X