fbpx
More

  8 game ‘co-op’ yang boleh dimainkan bersama rakan semasa Perintah Kawalan Pergerakan

  Oleh kerana Perintah Kawalan Pergerakan dilanjutkan sehingga 14 April 2020 berikutan penularan COVID-19, pastinya anda (termasuk saya sendiri) agak kesenduan akibat larangan melepak bersama rakan. Untuk meringankan lagi pematuhan perintah ini, kami telah menyenaraikan game ‘co-op’/cooperative dalam talian yang boleh dimainkan bersama rakan sehingga tamatnya tempoh Perintah Kawalan Pergerakan ini.

  Left 4 Dead 2

  Tiada senarai yang lengkap tanpa kewujudan game yang terkenal dan ‘otai’ ini. Untuk yang masih tidak mengenali game ini, Left 4 Dead 2 adalah game penembak bersama di mana anda dan tiga pemain lain ditugaskan unuk menumpaskan sekumpulan zombi untuk melepaskan diri daripada bandar yang dikerumuni zombi.

  Left 4 Dead 2 – RM23.50 di Steam

  Terdapat juga mod versus di mana 2 pasukan yang terdiri daripada empat pemain akan berlawan sesama mereka untuk menentukan pasukan mana yang dapat melepaskan diri, manakala pasukan lawan bertindak untuk menghalang perkembangan zombi. Tambahan pula, game ini hadir dengan sokongan Steam Workshop yang membenarkan pengguna memuat turut kandungan yang dibuat oleh pengguna sendiri seperti rupa karakter, rupa senjata, efek bunyi dan kempen.

  Risk of Rain 2

  Game lain yang turut bernilai untuk dimainkan adalah Risk of Rain 2, game penembak pihak-ketiga yang agak ganas, bertujuan untuk menumpaskan ketua-ketua di setiap tahap agar dapat ke tahap yang lebih mencabar. Seperti kebanyakan game pengganas lain, Risk of Rain 2 menampilkan permadeath di mana anda perlu mula semula jika karakter anda ditumpaskan.

  Risk of Rain 2 – RM39.00 di Steam

  Game ini turut menampilkan banyak item unik. Anda bukan sahaja boleh mengubah suai karakter anda, tetapi juga membantu anda mengalahkan musuh dengan lebih mudah. Anda boleh bermain dengan tiga atau empat rakan anda, tetapi lebih baik untuk anda berpecah agar semua pemain mendapat peluang untuk berlawan.

  Killing Floor 2

  Tidak seperti Left 4 Dead 2, Killing Floor 2 adalah lebih kepada game penembak co-op yang memerlukan anda untuk kekal hidup dalam mod zombi yang semakin mencabar sehingga anda mengalahkan musuh dalam cabaran terakhir. Terdapat beberapa mekanisme unik seperti sistem mata wang, Zed Time membenarkan anda memperlahankan masa buat sementara, perkembangan karakter dan kulit karakter unik bergantung kepada senjata yang anda guna.

  Killing Floor 2 – RM56.00 di Steam

  Secara rasminya, game ini menyokong sehingga 6 pemain dalam satu sesi atau lebih jika anda tahu untuk mengubah suai pelayan (server) anda sendiri dan mod lain. Anda juga mungkin boleh memasang mod lain untuk mengubah suai pengalaman gaming anda.

  Portal 2

  Sementara Portal 2 adalah terbatas untuk 2 pemain sahaja, ia masih merupakan pilihan yang baik jika anda sedang mencari pengalaman menyelesaikan teka-teki yang seronok bersama rakan anda. Untuk yang tidak mengenali game ini, Portal 2 adalah game penyelesai teka-teki seronok daripada perspektif orang pertama (pemain) yang berlatar belakangkan portal-portal (seperti namanya).

  Portal 2 – RM23.50 di Steam

  Dengan ini, pemain perlu bekerjasama untuk menyelesaikan teka-teki agar dapat maju ke Aperture Laboratory. Seperti Left 4 Dead 2, anda boleh memuat turun peta dan teka-teki yang dibina oleh pemain sendiri melalui Steam Workshop.

  Overcooked 2

  Overcooked 2 adalan penambahan menarik dalam senarai ini kerana ini adalah game memasak berpasukan, berbanding game penembak yang lain. Objektif game ini adalah untuk anda dan tiga rakan anda yang lain perlu menghidangkan sebanyak mungkin hidangan untuk menambah mata agar dapat mara ke tahap seterusnya. Anda juga boleh berlawan sesama rakan anda dalam 2 lawan 2 untuk melihat pasukan mana yang mendapat lebih banyak mata.

  Overcooked 2 – RM44.00 di Steam

  Terraria

  Jika anda peminat game sandbox (game yang membenarkan anda meneroka dunia sendiri), game 2D seperti Terraria adalah pilihan yang baik untuk pemain yang suka membina pangkalan dan melawan raksasa. Bukan itu sahaja, terdapat juga komuniti flora dan fauna (biome) menarik dan rangkaian terowong untuk anda terokai.

  Terraria – RM23 di Steam

  Game ini bagus untuk kumpulan pemain yang besar kerana setiap sesi boleh menyokong sehingga 8 pemain. Tambahan pula, ia juga boleh dimainkan secara bersama atau mod pemain lawan pemain jika anda sukakan sedikit pertandingan dengan rakan anda.

  Monster Hunter: World

  Seperti namanya, Monster Hunter: World adalah game pemburuan raksasa seperti naga, unikorn dan lain-lain yang bersaiz lebih besar daripada pemain sendiri. Game mendebarkan ini membenarkan anda membina pasukan yang terdiri daripada 3 pemburu lain untuk memburu raksasa, bertujuan sama ada untuk membuat kajian tentang mereka atau memastikan keselamatan koloni terjaga.

  Monster Hunter: World – RM98.00 di Steam

  Stardew Valley

  Stardew Valley bukanlah game aksi seperti game-game yang dinyatakan di atas di mana ia menawarkan pengalaman unik dan menenangkan kepada pemain. Ini kerana anda hanya perlu mengawal ladang anda. Selain daripada objektif utama untuk membina semula pusat komuniti, anda boleh buat apa sahaja di ladang seperti game bertani. Contohnya, menjaga tanaman, memancing atau menaik taraf ladang anda (boleh kahwin dan ada anak juga).

  Stardew Valley – RM31.00 di Steam

  Secara rasmi, game ini membenarkan anda untuk bermain bersama sehingga 4 orang rakan. Apa pun, anda juga boleh memuat turun beberapa mod untuk membenarkan pemain lain menyertai pelayan pada masa yang sama. Namun, jika anda melalukan hal ini, jangan pula anda terkejut jika ada pepijat game yang memusnahkan pengalaman gaming semua.

  Apakah pandangan anda terhadap kesemua game yang dinyatakan di atas? Beritahu kami di laman Facebook dan teruskan bersama Rakan Teknologi Utama Malaysia.

  Diterjemahkan daripada TechNave.com

  Artikel Terkini

  Telefon premium yang lengkap – Samsung Galaxy Note20 Ultra

  Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G sememangnya adalah sebuah peranti premium yang mempunyai spesifikasi yang hebat dengan reka bentuk yang menawan. Terdapat pelbagai...

  Samsung bekerjasama dengan ARM dan AMD untuk bina cipset yang boleh menyaingi Snapdragon

  Samsung kini sedang bekerjasama dengan syarikat semikonduktor ARM dan Advanced Micro Devices (AMD) untuk membina teras CPU khas dalam pemproses Exynos. Cip...

  Xiaomi lancarkan tiga aksesori pengecasan pantas termasuk Mi 100W Car Charger

  Semalam, Xiaomi telah melancarkan beberapa produk termasuklah TV lutsinar, Xiaomi Mi 10 Ultra dan Redmi K30 Ultra bersempena ulang tahunnya yang ke-10....

  iQOO bakal lancarkan iQOO 5 edisi khas yang dibina bersama BMW M Motorsport

  Jenama telefon pintar bawah naungan vivo, iQOO, bakal melancarkan telefon pintar iQOO 5 pada 17 Ogos. Pada hari yang sama juga, sebuah...

  Samsung mungkin kembalikan bicu audio 3.5mm pada ‘flagship’ seterusnya

  Beberapa tahun lalu, Apple telah membunuh kewujudan bicu audio 3.5mm pada peranti flagship. Jenama lain kemudian dilihat mengikuti langkah tersebut. Terkini, terdapat...

  Artikel Berkaitan

  Ulasan / Featured

  5 telefon pintar terbaik di bawah RM1,000

  Walaupun dengan keberadaan pelbagai telefon pintar flagship dalam pasaran pada waktu ini, permintaan untuk telefon pintar kelas pertengahan juga tidak kurang hebatnya....