fbpx
More

  Opensignal: Kuala Lumpur miliki kelajuan muat naik 5G terpantas di dunia

  Menurut laporan terbaru yang dikeluarkan hari ini oleh Syarikat Analisis Perkhidmatan Rangkaian Mudah Alih Opensignal, Kuala Lumpur, Malaysia memiliki muat naik rangkaian 5G pada masa ini adalah yang terbaik di dunia.

  Data menunjukkan Kuala Lumpur menduduki tempat kedua dalam kadar muat turun selepas Korea Selatan dengan purata kadar muat turun kira-kira 376.6Mbps di bawah rangkaian 5G. Perlu diingat bahawa kelajuan muat naik 5G di Kuala Lumpur menduduki tempat pertama di dunia dengan pencapaian 52.8Mbps dan mengatasi bandar-bandar lain di dunia.

  Ad

  Bagaimanapun, OpenSignal juga menegaskan bahawa rangkaian 5G di Kuala Lumpur pada masa ini hanya disediakan oleh Yes iaitu jenama di bawah YTL Communications Sdn Bhd. Berbanding dengan syarikat telekomunikasi lain, Yes mempunyai bilangan pengguna yang lebih kecil dan tidak seramai di negara lain.

  Daripada segi ketersediaan perkhidmatan 5G, ketersediaan perkhidmatan 5G Kuala Lumpur hanya sekitar 10.9% manakala Korea Selatan ialah 43.4%. Liputan rangkaian 5G masih sangat rendah jadi kekuatan sebenar rangkaian 5G Malaysia perlu ditunggu sehingga meliputi seluruh kawasan.

  Laporan penuh boleh dilihat di sini. Kongsi pendapat anda di Facebook kami dan nantikan berita seterusnya bersama Rakan Teknologi Utama Malaysia. 

  Ad

  Sumber: Open Signal

   

  Artikel Terkini

  Ulasan OPPO A77s – Telefon bajet dengan reka bentuk ringkas

  Siri OPPO A merupakan antara telefon kelas permulaan yang sangat popular di Malaysia dan kini OPPO Malaysia memperkenalkan peranti terbaru dalam siri...

  OPPO A77s dilancar di Malaysia: SD 680, paparan LCD 6.56″ dan kamera 50MP berharga...

  OPPO mengumumkan bahawa OPPO A77s kini boleh didapati di Malaysia membawa banyak persamaan dengan yang asal kecuali cipset dan sistem kameranya.

  OPPO Band 2 dilancar di Malaysia: AMOLED 1.57″, 100 mod sukan dan bateri tahan...

  Selain melancarkan OPPO A77s, OPPO Malaysia hari ini juga melancarkan OPPO Band 2 iaitu jam tangan pintar penjejakan kecergasan terbarunya untuk pasaran...

  Siri Google Pixel 7 dilancar: Tensor G2, paparan AMOLED 6.3″ dan kamera 50MP bermula...

  Google melancarkan siri Google Pixel 7 pada hari ini yang merangkumi Google Pixel 7 Pro dan Google Pixel 7. Siri Pixel 7 ini dikuasakan oleh cipset Tensor...

  TIME tawarkan pelan 2Gbps bermula di Mont Kiara, Segambut dan Desa Park City

  Sebelum ini, kami melaporkan video iklan 2Gbps oleh TIME Malaysia di Kuala lumpur City Centre (KLCC) di mana pelan tersebut dilancarkan pada...

  Artikel Berkaitan

  Ulasan / Featured

  X