Syarikat telekomunikasi CelcomDigi hari ini melancarkan Spark by CelcomDigi iaitu sebuah aplikasi eSIM sahaja (eSIM-only) yang memudahkan pengguna mendaftarkan diri, mengaktifkan, menaik atau menurun taraf serta membatalkan pelan langganan telekomunikasi berdasarkan eSIM pada bila-bila masa dan mana-mana sahaja.
Ia ditawarkan dalam tiga pelan pada harga bermula RM15 sebulan, dengan kuota internet sehingga 200GB. Pengguna juga boleh menguruskan sehingga lima nombor telefon dalam satu akaun supaya ia akan memudahkan pengguna yang inginkan beberapa nombor serentak untuk pelbagai tujuan seperti pelancongan, nombor telefon kedua dan lain-lain.
Spark juga menawarkan perayauan secara permintaan (on-demand roaming) bermula RM4, pelan tambahan (booster plan) dan pilihan untuk meneruskan atau menghentikan perkhidmatan pada bila-bila masa. Ia menawarkan sokongan sembang langsung (live chat support) untuk memudahkan para pengguna tanpa perlu keluar daripada aplikasi.
Untuk menggunakan Spark, terlebih dahulu anda perlu gunakan peranti yang menyokong eSIM. Berikut adalah langkah-langkah untuk mula menggunakannya:
- Muat turun aplikasi Spark daripada Google Play Store atau Apple App Store
- Pilih nombor telefon yang diinginkan dan pilih pelan Mini, Standard atau Plus
- Talian eSIM terus diaktifkan
Bagi meraikan pengguna terhadap pengalaman baharu ini, mereka yang mengaktifkan Spark sebelum 31 Disember 2025 akan menerima potongan RM5 setiap bulan selama 12 bulan. Anda hanya perlu masukkan kod promo SPARK5 sewaktu membuat pendaftaran untuk mendapatkannya.
Layari laman web CelcomDigi untuk maklumat lanjut. Beritahu kami di Facebook jika anda akan melanggannya dan teruskan bersama Rakan Teknologi Utama Malaysia untuk berita teknologi terkini.







