fbpx
More

  “Coldplay”, “Malaysia Masters” & “Polis Evo 3” antara carian Google paling popular di Malaysia pada Mei 2023

  Google Malaysia telah menyenaraikan 10 perkataan yang paling banyak dicari oleh rakyat Malaysia sepanjang Mei 2023, merangkumi sukan badminton tempatan yang rancak berlaku sepanjang bulan lalu, bolak sepak antarabangsa serta beberapa filem tempatan yang hangat.

  Badminton

  Carian paling popular adalah Malaysia Masters 2023 yang menyaksikan para pemain badminton terbaik dalam persada antarabangsa berentap di Axiata Arena pada 23 hingga 28 Mei. Pasukan beregu lelaki dan wanita tempatan masing-masing berjaya menyumbangkan pingat perak untuk Malaysia.

  Para peminat badminton negara turut mengikuti perkembangan sebuah lagi pertandingan antarabangsa berprestij yang berlangsung di Suzhou, China iaitu Sudirman Cup 2023 dan ia menjadi carian yang keempat tertinggi pada bulan lepas.

  Bola Sepak

  Bola sepak bukanlah sukan yang asing dalam kalangan rakyat Malaysia dan ini boleh dilihat pada carian untuk Brentford vs Man City / Leeds United vs Tottenham Hotspur / Southampton vs Liverpool yang menjadi carian kedua paling tinggi untuk Mei 2023. Carian ini merujuk kepada hari terakhir Liga Perdana Inggeris yang menyaksikan tiga perlawanan berlaku pada hari yang sama.

  Selain itu, perlawanan akhir La Liga menyaksikan Barcelona vs Mallorca yang menjadi kata carian ketiga tertinggi. Barcelona menjadi juara liga tersebut dengan menjaringkan tiga gol, manakala pihak lawan tidak menjaringkan sebarang gol.

  Bola sepak tempatan juga tidak dilupakan, dengan perlawanan suku akhir untuk Malaysia FA Cup menyaksikan JDT vs Penang menjadi kata carian yang ketujuh paling dicari. Johor menjadi pemenang dengan keputusan 5-0.

  Hiburan

  Kecoh dalam kalangan peminat muzik tempatan apabila kumpulan gitar rancak dari United Kingdom, Coldplay, mengumumkan konsert pertama mereka di Malaysia yang akan dianjurkan pada 22 November ini. Ia menjadi kata carian yang kelima tertinggi, mungkin kerana ramai ingin mengetahui cara membeli tiket konsert itu.

  Pada masa yang sama, filem aksi Hollywood Fast X menjadi carian kelapan tertinggi manakala filem aksi tempatan Polis Evo 3 pula menjadi carian kesembilan tertinggi.

  Sambutan dan acara

  Ramai rakyat Malaysia ingin menzahirkan rasa penghargaan mereka kepada para guru yang telah gigih mencurahkan ilmu di sekolah-sekolah dan hasilnya perkataan Selamat Hari Guru berjaya menjadi kata carian keenam tertinggi dalam senarai.

  Pada hujung bulan lalu pula, puluhan kapal dan pesawat yang dipamerkan dalam Pameran Maritim dan Aeroangkasa Antarabangsa Langkawi (LIMA 2023) kembali menggegarkan langit dan lautan di sekeliling Pulau Langkawi, selepas edisi 2021 terpaksa dibatalkan kerana wabak COVID-19. Ia menjadi topik carian kesepuluh tertinggi pada bulan lalu.

  Apakah topik yang menjadi carian utama anda pada bulan Mei 2023? Beritahu kami di Facebook dan teruskan bersama Rakan Teknologi Utama Malaysia untuk berita teknologi terkini.

   

  Artikel Terkini

  Xiaomi 13T dan 13T Pro dilancar di Malaysia: Kamera Leica 50MP, cas pantas 120W,...

  Pada hari ini, Xiaomi Malaysia telah melancarkan siri telefon pintar andalan (flagship) yang terbaru iaitu Xiaomi 13T dan Xiaomi 13T Pro. Dua...

  OpenSignal: U Mobile juara dalam kelajuan keseluruhan terpantas di Malaysia tahun ini

  Pembekal perkhidmatan telekomunikasi tempatan, U Mobile adalah terpantas secara keseluruhan daripada segi kelajuan muat turun dan muat naik merentasi enam rangkaian utama...

  TikTok Shop sokong pertumbuhan ekonomi tawarkan 100x subsidi untuk penjual dan pencipta kandungan

  TikTok Shop meningkatkan komitmennya untuk menyokong penjual, jenama dan pencipta dengan menawarkan 100 kali lebih subsidi. Pengumuman ini dibuat semasa sidang kemuncak...

  Samsung Galaxy S23 FE dan Galaxy Buds FE dikesan pada data SIRIM

  Samsung sedang bersiap sedia untuk melancarkan dua peranti iaitu Galaxy S23 FE dan Galaxy Buds FE yang telah dikesan dalam pangkalan data...

  HUAWEI Mate 60 RS Ultimate Design rasmi dengan badan seramik bermula ~RM7,700

  Awal hari ini, HUAWEI melancarkan penjenamaan ultra-premium baharunya yang dipanggil Ultimate Design. Dan kini, jenama itu telah melancarkan telefon pintar pertama yang...

  Artikel Berkaitan

  Ulasan / Featured

  X