fbpx
More

  Copilot+ dilancar dengan komputer riba dikuasakan cip Qualcomm Snapdragon X Elite, X Plus

  Qualcomm mengotakan janjinya dengan pelancaran cipset Snapdragon X Elite dan Snapdragon X Plus untuk PC pada tahun ini. Microsoft dan pengeluar global telah mendedahkan pemproses yang akan mereka gunakan bersama Copilot+ iaitu teknologi AI baharu yang boleh merevolusikan cara pengguna berinteraksi dengan PC.

  Semasa pembentangan Copilot+, pegawai Microsoft berkata bahawa PC Copilot+ akan menyampaikan prestasi per watt dalam ekosistem Windows sambil turut menjana pengalaman AI yang inovatif dan hayat bateri yang luar biasa.

  Copilot+ PC yang dikuasakan oleh Snapdragon X Elite dan X Plus yang dilancarkan termasuk:

  • Acer Swift 14 AI: Copilot+ pada Windows 11, penyelesaian seperti Acer PurifiedView 2.0 dan Acer PurifiedVoice 2.0. Menawarkan pilihan dengan paparan skrin sentuh 2.5K dan menampilkan logo AI unik pada penutup. 
  • ASUS: ASUS Vivobook S 15. 45 NPU TOPS dan 45W TDP yang disepadukan disokong oleh teknologi ASUS IceCool Thermal untuk proses kelancaran Copilot+. ASUS Vivobook S 15 menawarkan lebih daripada 18 jam penggunaan dengan paparan OLED 3K 120 Hz 15.6 inci. Maklumat lanjut tentang ASUS Vivobook S 15 tersedia di sini .
  • Dell: Lima komputer riba baharu dikuasakan oleh Snapdragon X Elite dan Snapdragon X Plus. Ia termasuk XPS 13, Inspiron 14 Plus, Inspiron 14, Latitud 7455 dan Latitud 5455 dengan prestasi AI serta hayat bateri yang tahan lama. Ia juga menampilkan NGAI membolehkan pengalaman PC AI transformatif. Klik  di sini  untuk mengetahui lebih lanjut.
  • HP: HP OmniBook X AI PC dan HP EliteBook Ultra AI PC dikuasakan dengan teknologi AI PC dengan hayat bateri sehingga 26 jam, pengecasan pantas dan pengoptimuman AI. HP EliteBook Ultra juga memberikan ciri tambahan seperti Wolf Pro Security Next Gen Antivirus (NGAV), penetapan Microsoft Secured-Core PC dan waranti tiga tahun. Unit Pemprosesan Neural (NPU) mampu memproses 45 trilion operasi sesaat (TOPS) untuk menjalankan model bahasa dan AI generatif secara tempatan pada peranti.
  • Lenovo: Lenovo Yoga Slim 7x dan Lenovo ThinkPad T14s Gen 6 iaitu PC AI pertamanya yang dikuasakan oleh Snapdragon X Elite. Komputer riba ini menawarkan sehingga 45 trilion operasi sesaat (TOPS). Penambahbaikan Windows 11 dan Copilot+ membolehkan akses kepada keupayaan LLM di luar talian, meningkatkan kreativiti, produktiviti dan keselamatan. ThinkPad T14s Gen 6 juga akan mempunyai ciri yang serupa. Ketahui lebih lanjut tentang PC AI terbaharu Lenovo di sini .
  • Microsoft Surface: Komputer riba Surface baharu dikemas kini dengan kamera AI yang dipertingkatkan, hayat bateri lebih lama, pengalaman AI serba baharu yang dikuasakan oleh pemproses Snapdragon X Elite dan Snapdragon X Plus. Ia tersedia dalam komputer riba 2-dalam-1 paparan fleksibel 13.8” dan 15”. Microsoft memperkenalkan OLED pilihan baharu dengan paparan HDR dan kamera medan pandangan ultralebar yang sesuai untuk Windows Studio Effects. Klik  di sini untuk mengetahui lebih lanjut. 
  • Samsung: Samsung Galaxy Book4 Edge dilengkapi dengan penyepaduan AI hibrid yang dikuasakan oleh Snapdragon X Elite untuk komputer riba yang disokong oleh kuasa pengkomputeran NPU 45 TOPS. Dengan pilihan saiz paparan Dynamic AMOLED 2X 14-inci dan 16-inci, Galaxy Book4 Edge turut membawa ciri-ciri Galaxy AI seperti Circle to Search with Google, Live Terjemah dan Chat Assist ke paparan PC yang lebih luas. Alami tahap seterusnya pengkomputeran AI yang diperibadikan dan berkuasa  di sini .

  Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai platform Siri Snapdragon X, anda boleh melawati laman rasmi di sini. Kongsi pendapat anda di Facebook kami dan teruskan bersama Rakan Teknologi Utama Malaysia untuk berita teknologi terkini.

   

  Artikel Terkini

  Final Cut Camera kini tersedia secara percuma untuk platform iOS

  Jika anda meminati videografi mudah alih, anda mungkin tahu bahawa proses penyuntingan perlu dilakukan pada PC. Terdapat beberapa aplikasi pengeditan video tersedia...

  Moto S50 Neo bakal dilancar sebagai telefon pertama di dunia dengan jaminan 4 tahun

  Lenovo akan memperkenalkan beberapa telefon Motorola baharu pada persidangan pelancaran produk baharu di China pada 25 Jun ini. Jenama itu telah mengesahkan...

  EV pertama Ferrari bakal dilancar pada 2025 dengan harga sekitar ~RM2.53 juta

  Ferrari mungkin menyembunyikan berita tentang kereta elektrik pertamanya tetapi khabar angin menjangkakan tanda harga yang tinggi iaitu sekitar $537,000(~RM2.53 juta), keluaran lewat...

  Lenovo Tab Plus dilancar, miliki 8 pembesar suara JBL dan skrin 2K 11.5″ berharga...

  Lenovo telah melancarkan tablet baharu iaitu Lenovo Tab Plus yang menyasarkan pengguna yang mengutamakan pengalaman multimedia dengan kualiti audio yang hebat. Tablet...

  BSS (SEVENTEEN) sertai OPPO dalam memperkenalkan siri OPPO Reno12 dengan teknologi AI

  OPPO Malaysia sekali lagi berkolaborasi dengan BSS (SEVENTEEN) untuk pelancaran yang dinanti-nantikan, siri OPPO Reno12, mengikuti kejayaan kerjasama mereka dengan OPPO Reno11...

  Artikel Berkaitan

  Ulasan / Featured

  Segalanya yang anda perlu tahu tentang bank digital di Malaysia!

  Konsep "bank digital" kini merupakan sesuatu yang semakin mendapat tempat dalam kesedaran rakyat Malaysia, terutamanya dengan pengenalan dua operator bank dgital yang...
  X