More

  EA umumkan penamatan kerjasama selama 30 tahun dengan FIFA

  Selepas berbulan-bulan rundingan, Electronic Arts (EA) mengumumkan bahawa ia akan menamatkan kerjasama 30 tahunnya dengan FIFA. EA yang berpangkalan di California akan menamakan semula FIFA kepada EA Sports FC selepas Piala Dunia Wanita musim panas akan datang manakala kandungannya akan kekal sama ada liga, piala, kelab dan pemain.

  Pengakhiran kerjasama menunjukkan bahawa FIFA iaitu salah satu badan induk sukan terkemuka dunia sedang mencari keuntungan hasil digital untuk menggantikan pendapatan daripada Piala Dunia yang kurang memberangsangkan sambil menggunakan lebih baik pengewangan IP permainan yang popular.

  Ad

  Walaupun kerjasama tersebut yang lama dan menguntungkan, EA dan FIFA sentiasa tidak bersetuju mengenai nilai jenama “FIFA”. EA menandakan dagangan EA Sports FC tahun lepas dan ia nampak seperti persediaan untuk berpecah dengan EA. Butiran lanjut mengenai EA Sports FC dijangka akan diumumkan pada musim panas akan datang.

  Presiden FIFA Gianni Infantino berkata: “Saya boleh memberi jaminan kepada pemain dan peminat bahawa satu-satunya permainan yang benar-benar dinamakan sempena ‘FIFA’ adalah yang terbaik. ‘FIFA’ ialah satu-satunya gelaran global dan asal untuk permainan itu. FIFA23, FIFA24, FIFA25, FIFA26 dan banyak lagi. Nama ‘FIFA’ adalah sama, akan sentiasa ada, sentiasa dalam kualiti terbaik.”

  Pada masa ini, FIFA memperoleh kira-kira $150 juta setahun daripada kerjasama ini. Ini merupakan pendapatan komersial terbesar FIFA selain daripada Piala Dunia yang diadakan setiap empat tahun. Menurut laporan tahunan EA, siri FIFA ialah game terbesar dan paling popular EA dengan kira-kira 150 juta pemain .

  Ad

  Pemain membayar $70 setahun untuk versi baharu pada konsol dan PC. EA juga menawarkan versi percuma pada platform telefon pintar. Laporan tahunan EA menunjukkan bahawa pada 31 Mac 2021, model “Pasukan Ultimate FIFA” menjana sebahagian besar daripada hasil bersih $1.6 bilion atau kira-kira 29% daripada jumlah hasil bersih.

  Mod ini membolehkan pemain bersaing dalam talian dan membelanjakan wang untuk meningkatkan pasukan mereka. Bilangan pemain dalam Pasukan Ultimate FIFA pada tahun 2021 telah meningkat sebanyak 16%. Liga domestik terkaya di dunia, ketua eksekutif Liga Perdana Richard Masters menggelar EA sebagai rakan kongsi jangka panjang dan berharga.

  Presiden La Liga Javier Tebas berkata liga Sepanyol komited untuk bekerjasama dengan EA Sports FC pada tahun-tahun akan datang. UEFA, penganjur Liga Juara-Juara dan Konfederasi Bola Sepak Amerika Selatan serta penganjur Copa Libertadores turut menyatakan sokongan.

  Kongsi pendapat anda di Facebook kami dan nantikan berita seterusnya bersama Rakan Teknologi Utama Malaysia. 

  Sumber: ITHome

   

  Artikel Terkini

  OPPO A57 4G dilancar: Helio G35, skrin 6.56″ dan bateri 5,000mAh bermula ~RM705

  OPPO A57 4G telah diumumkan baru-baru ini. Telefon ini berbeza daripada OPPO A57 5G yang diumumkan bulan lepas di China kerana ianya...

  Pelancaran tablet PerantiSiswa ditangguh, tender pembekal awal dibatalkan

  Menteri Komunikasi dan Multimedia, Tan Sri Annuar Musa mengatakan pengagihan tablet percuma kepada pelajar universiti kategori B40 akan ditangguhkan selepas tender pembekal...

  ShopeeFood kini beroperasi di Pulau Pinang bermula Jun 2022

  Selepas pelancarannya di Lembah Klang dan Johor Bahru, ShopeeFood meluaskan perkhidmatan penghantaran makanannya di Pulau Pinang bermula Jun ini. Penduduk di Pulau...

  MySejahtera diaktifkan semula mulai hari ini untuk menangani jangkitan cacar monyet

  Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin mengumumkan aplikasi MySejahtera akan diaktifkan semula mulai hari ini bagi menangani jangkitan cacar monyet dengan lebih baik. Beliau...

  Diablo Immortal bakal dilancar di Malaysia pada 22 Jun 2022, kini boleh pra-muat turun...

  Sesetengah gamer sudah mula pra-muat turun game Diablo Immortal untuk PC sementara menunggu game tersebut dikeluarkan pada 22 Jun nanti. Game ini tersedia dalam Open Beta, Android dan...

  Artikel Berkaitan

  Ulasan / Featured

  X