fbpx
More

  Fahmi Fadzil dilantik sebagai Menteri Komunikasi Digital Malaysia

  Anwar Ibrahim, Perdana Menteri Malaysia ke-10 baru sahaja mengumumkan barisan kabinet baharunya. Antara pelantikan yang diumumkan hari ini ialah Ahmad Fahmi Mohamed Fadzil sebagai Menteri Komunikasi Digital negara yang baharu. Beliau menggantikan Annuar Musa yang memegang jawatan Menteri Komunikasi dan Multimedia pada Ogos 2021.

  Fahmi Fadzil daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR) merupakan ahli parlimen Lembah Pantai sejak Mei 2018. Fahmi berusia 41 tahun dan memiliki ijazah sarjana muda Kejuruteraan Kimia (BSChe) dari Universiti Purdue, Indiana, Amerika Syarikat. Sebelum menyertai politik, beliau adalah seorang penulis, pelakon dan penghibur teater.

  Ad

  Sebagai menteri yang baru dilantik, Fahmi akan menyelia telekomunikasi dan beliau akan meneliti dasar dan isu yang akan menjejaskan pengguna, perniagaan dan industri. Beberapa kebimbangan yang berterusan termasuk model Rangkaian Borong Tunggal semasa untuk 5G yang telah diteliti kerana tidak dapat memastikan perkhidmatan 5G berpatutan dan berkualiti kepada pengguna.

  Satu lagi isu mendesak ialah mengukuhkan rangka kerja undang-undang dan kawal selia untuk memastikan platform media sosial bertanggungjawab terhadap iklan penipuan dan kandungan mengelirukan yang boleh menyebabkan kerugian besar kepada pengguna. Beliau juga akan menyelia program JENDELA yang sedang dijalankan yang bertujuan untuk meningkatkan ketersambungan 4G dan akses gentian di seluruh negara.

  Sebelum pelantikannya, beliau mengadakan lawatan ke Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) untuk membincangkan kebimbangan mengenai berita palsu dan kandungan melampau seperti video 13 Mei di TikTok. Beliau berkata sebagai penggubal undang-undang, beliau percaya rangka kerja kawal selia yang lebih ketat untuk media sosial bagi memastikan proses demokrasi khususnya pilihan raya tidak dicemari bahan yang boleh memudaratkan keharmonian dan perpaduan masyarakat.

  Ad

  Anwar dijangka akan mendedahkan senarai pelantikan timbalan menteri pada masa akan datang. Barisan kabinet semasa beliau terdiri daripada 28 menteri yang lebih kecil daripada 31 menteri di bawah kerajaan Ismail Sabri dan 32 menteri di bawah pentadbiran Muhyiddin Yassin.

  Kongsi pendapat anda di Facebook kami dan teruskan bersama Rakan Teknologi Utama Malaysia untuk berita teknologi terkini. 

   

  Artikel Terkini

  KKD bakal tubuhkan Suruhanjaya Keselamatan Siber Malaysia

  Kerajaan bercadang untuk menubuhkan Suruhanjaya Keselamatan Siber Malaysia sebagai sebahagian daripada usaha memperkukuh keselamatan siber di negara ini, kata Menteri Komunikasi dan...

  MYAirline tawarkan pilihan bagasi 15kg dan tempat duduk percuma, tambang sehala serendah RM39

  MYAirline telah membuat Jualan Super dan melanjutkan tawara tersebut untuk tempoh perjalanan antara 1 Ogos hingga 27 Oktober 2023. Mulai hari ini...

  OnePlus paparkan gambar-gambar rasmi untuk Buds Pro 2 dan OnePlus Pad

  OnePlus bakal menganjurkan acara pelancaran besar pada 7 Februari 2023, di mana mereka akan melancarkan banyak produk seperti telefon pintar OnePlus 11...

  Siri Mi Pad 6 mungkin dilancar pada suku kedua 2023, tampilkan cipset Snapdragon 870...

  Siri Mi Pad 5 dijangka akan membawa penggantinya tahun ini iaitu siri Mi Pad . Mi Pad 6 membawa kod "pipa" dan...

  realme GT Neo5 akan dilancar pada 9 Februari ini

  Hari ini, relame mengumumkan secara rasmi bahawa realme GT Neo5 akan dilancarkan pada 9 Februari, 2:00 petang di China dan waktu Malaysia....

  Artikel Berkaitan

  Ulasan / Featured

  X