fbpx
More

  Faisal Halim, KWSP Akaun 3 antara carian Google paling popular di Malaysia pada Mei 2024

  Dengan tamatnya bulan Mei 2024, Google Malaysia telah mengeluarkan senarai hasil carian yang paling popular oleh rakyat Malaysia sepanjang bulan tersebut. Seperti biasa, kebanyakan cariannya terdiri daripada temasya sukan antarabangsa dan hiburan, namun malangnya terdapat juga tragedi yang menyedihkan rakyat kita.

  Berikut adalah 10 kata carian yang paling popular dalam Google Malaysia sepanjang bulan lalu:

  1. 家族荣耀之继承者 (The Heir to The Throne)

  Drama Hong Kong yang berkisar tentang rebutan kuasa antara ahli keluarga ini telah mendapat perhatian yang tinggi dalam kalangan rakyat Malaysia. Drama tersebut mula disiarkan sejak 13 Mei 2024 dan beberapa adegannya telah dirakam di Kuala Lumpur.

  1. Bangladesh vs Zimbabwe

  Para peminat kriket di Malaysia mengikuti pertandingan antarabangsa T20 Series yang berlangsung di Bangladesh. Dalam perlawanan akhir, pasukan kriket Bangladesh berjaya menumpaskan pasukan Zimbabwe dengan kemenangan 3-2.

  1. Kolkata Knight Riders vs Mumbai Indians

  Para peminat kriket dalam liga Indian Premier League 2024 pula menonton perlawanan di antara Kolkata Knight Riders dengan Mumbai Indians, di mana pasukan Kolkata memenangi perlawanan tersebut dengan 24 dan 18 runs.

  1. Tottenham Hotspur vs Manchester City

  Dalam sukan liga bola sepak Premier League 2023-2024 pula, Manchester City berjaya mengalahkan Tottenham Hotspur dengan markah 2-0 untuk muncul sebagai pemenang liga tersebut.

  1. Selamat Hari Guru

  Hari Guru yang disambut pada 16 Mei setiap tahun menjadi topik yang hangat dicari dalam Google, di mana para pelajar dan keluarga mencari cara terbaik untuk menghargai pengorbanan para guru di sekolah.

  1. Faisal Halim

  Pada 5 Mei lalu, bintang bola sepak tempatan Faisal Halim telah diserang di Petaling Jaya dan beliau mengalami kecederaan kebakaran tahap keempat pada badannya. Tragedi ini mendapat perhatian meluas dan beliau mendapat simpati daripada orang ramai serta orang-orang kenamaan.

  1. Happy Mother’s Day 2024

  Pada 12 Mei, sambutan Hari Ibu menyaksikan anak-anak mencari pelbagai ucapan, hadiah dan lain-lain cara kreatif untuk menyambut ibu kesayangan.

  1. Brighton vs Chelsea

  Chelsea bertemu dengan Brighton dalam dua perlawanan dalam liga Premier League 2023-2024, dan kedua-dua perlawanan memihak kepada Chelsea dengan markah 2-1 away dan 3-2 home.

  1. Liga Super 2024

  Para peminat 2024 Malaysia Super League teruja untuk menonton perlawanan antara Johor Darul Ta’zim dengan Selangor FC, namun ia dibatalkan atas sebab-sebab keselamatan.

  1. KWSP i-Akaun / Akaun 3

  Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) memperkenalkan kategori akaun baharu iaitu Akaun 3 (Akaun Fleksibel) yang akan menyimpan 10% daripada caruman bulanan anda. Duit yang disimpan dalam akaun tersebut boleh dikeluarkan pada bila-bila masa.

  Beritahu kami di Facebook jika anda pernah mencari mana-mana topik di atas dan teruskan bersama Rakan Teknologi Utama Malaysia untuk berita teknologi terkini.

   

  Artikel Terkini

  HTC U24 Pro rasmi dengan paparan OLED 120Hz 6.8″, SD 7 Gen 3 dan...

  HTC mengotakan janjinya untuk melancarkan HTC U24 Pro pada hari ini di Taiwan. Telefon pintar ini menawarkan ciri utama seperti paparan OLED...

  WhatsApp chatbot untuk memerangi penyebaran berita palsu bakal dilancar kelak

  Untuk memerangi berita palsu dan khabar angin di platform dalam talian, kerajaan Malaysia melalui Kementerian Komunikasi dan Multimedia sedang dalam peringkat akhir...

  sooka TV Stick dilancarkan secara rasmi, harga bermula RM349

  Astro hari ini telah melancarkan sooka TV Stick. Ini membolehkan pelanggan baharu dan sedia ada menikmati kandungan sooka pada skrin TV dan...

  ACS EDU Tour Musim 3 tawarkan hadiah keseluruhan RM200,000!

  Lebih 6,400 peserta dari 100 universiti di seluruh Malaysia akan bersaing untuk merebut bahagian dalam pertandingan PUBG Mobile di ACS EDU Tour...

  Siri HONOR 200 akan dilancar di Malaysia pada 19 Jun 2024

  Selepas siri telefon pintar kelas pertengahan HONOR 200 dilancar di China pada bulan Mei lalu, kini ia akan dilancar pula untuk pasaran...

  Artikel Berkaitan

  Ulasan / Featured

  Segalanya yang anda perlu tahu tentang bank digital di Malaysia!

  Konsep "bank digital" kini merupakan sesuatu yang semakin mendapat tempat dalam kesedaran rakyat Malaysia, terutamanya dengan pengenalan dua operator bank dgital yang...
  X