fbpx
More

  iOS 18 dilancar, dilengkapi Apple Intelligence dengan pelbagai fungsi baru berdasarkan AI

  Dalam acara Worldwide Developers Conference yang berlangsung pada hari ini, Apple memperkenalkan sistem operasi baharu untuk telefon pintar iPhone iaitu iOS 18. Seperti kebanyakan jenama teknologi pada tahun ini, Apple memperkenalkan fungsi kecerdasan buatan (AI) bernama Apple Intelligence untuk meningkatkan pengalaman pengguna.

  Apple Intelligence bakal ditawarkan kepada semua iPhone yang menggunakan cip A17 Bionic, serta peranti-peranti Apple yang menggunakan mana-mana cip Apple M seperti MacBook dan iPad.

  Antara perkara yang boleh dibantu oleh Apple Intelligence adalah daripada segi penulisan di mana ia boleh menulis semula sebarang teks, semak sebarang kesalahan serta menghasilkan ringkasan teks. Sebuah rangkap teks boleh ditulis semula supaya tonanya boleh diubah menjadi lebih profesional atau santai.

  Dalam aplikasi Mail pula, ia mempunyai fungsi Smart Reply yang boleh menyediakan balasan secara pintar serta meletakkan e-mel penting ke bahagian atas senarai dalam Inbox.

  Anda boleh ubah tona dalam sebarang tulisan untuk jadi profesional, santai atau ringkas

  Apple Intelligence akan memberikan panduan berdasarkan maklumat peribadi anda serta sebarang imej yang dipaparkan pada skrin, namun Apple menegaskan bahawa pemprosesan AI berlaku dalam peranti sahaja dan data peribadi anda tidak akan dikumpul oleh Apple.

  Dalam aplikasi permesejan, Apple Intelligence boleh bantu anda cipta imej AI generatif berdasarkan topik perbulaan dan gambar profil kenalan anda. Fungsi ini dinamakan sebagai Apple Image Playground yang boleh menyediakan gambar dalam tiga gaya iaitu sketch, illustration dan animation.

  Image Playground boleh digunakan dalam beberapa aplikasi Apple, dan juga tersedia sebagai aplikasinya sendiri. Semua gambar AI yang dihasilkan adalah berdasarkan pemprosesan dalam peranti sahaja dan bukannya melalui internet.

  Lebih menarik, anda boleh gunakan AI untuk cipta emoji yang unik. Dengan fungsi Genmoji, anda boleh cipta emoji berdasarkan gambar seseorang dan ia boleh diubah suai lagi dengan arahan teks.

  Cipta emoji anda sendiri berdasarkan arahan teks, atau gambar rakan anda
  Cipta gambar AI anda sendiri dengan Image Playground
  Gambar boleh dihasilkan dalam tiga gaya
  Cipta imej AI dalam perbualan teks

  iOS 18 juga menawarkan beberapa fungsi menarik untuk gambar dan video yang disimpan dalam telefon anda. Sebagai contoh, dengan fungsi Memory Movie, ia boleh mencipta video pendek berdasarkan gambar dan video dalam galeri anda, dan juga akan mencadangkan muzik yang sesuai untuk dipadankan dengan video tersebut.

  Sewaktu membuat panggilan telefon pula, Apple Intelligence boleh merakam, menyediakan transkripsi serta menghasilkan ringkasan panggilan tersebut dalam aplikasi Notes dan Phones. Jika anda merakam sebuah panggilan, setiap pihak yang terlibat dalam panggilan itu akan menerima notifikasi tentangnya.

  Apple juga telah bekerjasama dengan OpenAI untuk menyediakan fungsi ChatGPT dalam iOS 18. Ia boleh diakses melalui pembantu suara Siri serta papan kekunci dalam setiap aplikasi. Perlu diketahui bahawa ChatGPT hanya akan ditawarkan kepada iPhone pada hujung tahun ini, jadi anda mungkin tidak akan menerimanya sewaktu anda memasang kemas kini iOS 18.

  Beritahu kami di Facebook jika anda berminat untuk gunakan Apple Intelligence dan teruskan bersama Rakan Teknologi Utama Malaysia untuk berita teknologi terkini.

   

  Artikel Terkini

  iOS 18 dilancar, dilengkapi Apple Intelligence dengan pelbagai fungsi baru berdasarkan AI

  Dalam acara Worldwide Developers Conference yang berlangsung pada hari ini, Apple memperkenalkan sistem operasi baharu untuk telefon pintar iPhone iaitu iOS 18....

  Apple umumkan macOS Sequoia dengan kecerdasan buatan, iPhone “Mirroring” pada Mac

  Dalam acara Worldwide Developers Conference 2024 (WWDC24) baru-baru ini, Apple secara rasmi telah mengumumkan sistem operasi untuk Mac yang ke 15 yang...

  Proton akan buat pengumuman berkenaan kenderaan elektrik pada 12 Jun 2024

  Umum diketahui bahawa syarikat kenderaan tempatan Proton sedang membangunkan kenderaan elektriknya (EV) yang pertama dan kini nampaknya mereka akan membuat pengumuman pertama...

  vivo Y100 5G dalam warna oren dilancar di Malaysia, berharga RM1,199

  Selepas vivo Malaysia memperkenalkan telefon pintar kelas pertengahan vivo Y100 5G pada bulan Februari lalu, kini telefon itu ditawarkan dalam satu varian...

  Spesifikasi penuh vivo V40 Lite didedah, akan dilancar tidak lama lagi

  vivo V40 Lite adalah telefon pintar kelas pertengahan yang akan datang dan baru-baru ini telah dilihat dalam pensijilan Bluetooth SIG dan GCF....

  Artikel Berkaitan

  Ulasan / Featured

  Segalanya yang anda perlu tahu tentang bank digital di Malaysia!

  Konsep "bank digital" kini merupakan sesuatu yang semakin mendapat tempat dalam kesedaran rakyat Malaysia, terutamanya dengan pengenalan dua operator bank dgital yang...
  X