iPad amat membantu pengguna daripada segi kerja, pembelajaran dan hiburan. Kini, iPad peringkat permulaan akan datang membawa khabar angin dengan tambahan cipset yang lebih pantas, port USB-C dan sambungan 5G.
iPad kali ini mungkin membuang port lightning digantikan kepada port USB-C seperti barisan iPad yang lain. Maklumat turut mendedahkan bahawa iPad versi standard yang datang dengan nama kod J272 akan mendapat sokongan sambungan 5G bagi model selular.Â
Tambahan lagi, cipset yang digunakan akan dikemas kini dengan cip mudah alih Bionic A14 yang merupakan peningkatan ketara berbanding Bionic A13 pada iPad generasi ke-9. Apple masih mengekalkan reka bentuk iPad seperti model sebelum ini tetapi dengan peningkatan paparan kepada panel LCD retina 10.5 inci atau 10.9 inci.
Maklumat ini masih belum disahkan oleh pihak Apple. Namun begitu, iPad generasi ke-10 ini mungkin tablet yang terbaik pada harga yang sama dengan peningkatan prestasi.
Kongsi pendapat anda di Facebook kami dan nantikan berita seterusnya bersama Rakan Teknologi Utama Malaysia.
Sumber: 9to5mac







