More

  K-KOMM: Pengguna Malaysia dapat akses rangkaian 5G menjelang September 2022

  Sebelum ini, terdapat laporan bahawa kesemua enam syarikat telekomunikasi di Malaysia telah bersetuju dengan perjanjian perkhidmatan 5G Digital Nasional Berhad (DNB) sebelum tarikh akhir pada 30 Jun 2022.

  Kini, nampaknya negara kita akhirnya boleh bergerak ke hadapan dan mempunyai sambungan 5G yang boleh diakses oleh orang ramai kerana Kementerian Komunikasi dan Multimedia (K-KOMM) berkata bahawa perkhidmatan 5G akan dilancarkan selewat-lewatnya pada September 2022.

  Ad

  Mengulas perkara itu, Menteri K-KOMM Tan Sri Annuar Musa berkata, pengguna dijangka dapat mengakses rangkaian 5G secara berperingkat. Berikutan perjanjian perkhidmatan 5G DNB dengan kesemua enam syarikat telekomunikasi, fasa pertama telah diselesaikan.

  Seperti yang dilaporkan Bernama, langkah seterusnya ialah enam syarikat telekomunikasi itu diberi peluang untuk menjalankan usaha mereka. Selain itu, kaedah penilaian untuk tujuan pelancaran sebenar kini boleh diusahakan dengan DNB meramalkan langkah ini mengambil masa sekitar satu hingga dua bulan.

  Menteri K-KOMM itu juga berkata, pemeteraian perjanjian DNB tertangguh selama beberapa bulan berikutan rayuan model Rangkaian Borong Tunggal oleh pihak tertentu. Bagaimanapun, isu itu telah diselesaikan kerana terdapat penyelesaian yang dipersetujui oleh semua pihak.

  Ad

  Annuar menjelaskan bahawa kementeriannya berharap menjelang 8 Julai 2022, pemeteraian dokumen tertentu berhubung perkhidmatan Rangkaian Borong Tunggal perkhidmatan 5G di Malaysia oleh DNB dapat dimuktamadkan.

  Justeru, sekiranya garis masa dapat dipenuhi, pengguna boleh menikmati perkhidmatan 5G di negara kita mulai September ini dan secara berperingkat mengikut kawasan dan infrastruktur yang telah disediakan sebelum ini oleh DNB.

  Jadi, apakah pendapat anda tentang perkembangan terkini mengenai perkhidmatan 5G di negara kita? Kongsi pendapat anda di Facebook kami dan nantikan berita seterusnya bersama Rakan Teknologi Utama Malaysia. 

  Sumber: BERNAMA

   

  Artikel Terkini

  vivo Y35 dilancar di Malaysia: Extended RAM 16GB, skrin 90Hz, cas pantas 44W berharga...

  Pada hari ini, vivo Malaysia telah melancarkan telefon pintar kelas permulaan terbaharu iaitu vivo Y35. Telefon ini dilengkapi rekaan menarik dan spesifikasi...

  Motorola Razr 2022, Edge X30 Pro dan Edge S30 Pro dilancar: Telefon “flagship” bermula...

  Motorola telah melancarkan tiga telefon pintar andalannya yang terbaru di China iaitu Motorola Razr 2022, Motorola Edge X30 Pro dan Motorola Edge...

  HONOR X40 Max lulus pensijilan 3C, sokong cas pantas 40W dan bakal dilancar September...

  Model telefon pintar HONOR yang terbaharu telah lulus pensijilan 3C. Dilaporkan bahawa telefon ini adalah HONOR X40 Max yang menyokong pengecasan pantas...

  realme Malaysia sambut ulang tahun ke-4 dengan jualan diskaun bagi peranti terpilih sepanjang Ogos...

  realme Malaysia akan menyambut hari lahirnya yang ke-4 pada 28 Ogos 2022 dengan promosi realme 828 Fans Festival. Anda boleh menikmati promosi...

  Anda kini boleh gunakan Touch ‘n Go RFID untuk bayar minyak di stesen Shell

  Touch 'n Go Group dan Shell Malaysia telah melancarkan perkhidmatan pembayaran tanpa tunai baharu yang menggunakan teknologi Touch 'n Go RFID. Perkhidmatan...

  Artikel Berkaitan

  Ulasan / Featured

  X