More

  Kabel dasar laut baharu dijangka dibuka pada 2024, Sarawak bakal menikmati 5G

  Sistem kabel dasar laut SEA-H2X sepanjang 5,000 kilometer terbaharu menghubungkan Hong Kong, Hainan, Filipina, Thailand, Malaysia Timur dan Singapura dijangka akan digunakan pada 2024. Ia juga boleh diperluaskan ke Vietnam, Shupu, Malaysia Barat dan Indonesia.

  Menurut sumber, kabel baharu itu akan dibina dan dikendalikan bersama oleh China Mobile International Limited (CMI), China Unicom International (CUG), Philippines Converge ICT Solution dan PPTEL SEA H2X Co., Ltd. Dilaporkan bahawa kabel dasar laut antarabangsa SEA-H2X menggunakan pendawaian gentian optik standard tinggi dan kapasiti setinggi 160Tbps.

  Ad

  Talian antara Singapura dan Hong Kong akan menggunakan sekurang-kurangnya 8 gentian optik untuk digunakan. Sebaik sahaja digunakan pada tahun 2024, ia akan dapat memenuhi permintaan yang semakin meningkat untuk lebar jalur rangkaian dan sambungan berkelajuan tinggi di Asia.

  Selain itu, ia membantu membina ekosistem rangkaian baharu dengan evolusi 5G dan memberikan dorongan yang lebih besar untuk pembangunan pesat ekonomi digital global. Zonadan Smith, Ketua Pegawai Eksekutif PPTEL SEA-H2X, berkata syarikat itu sangat gembira untuk mengambil bahagian dalam pasukan projek kabel dasar laut SEA-H2X dan bekerjasama dengan rakan kongsi di Asia untuk membinanya.

  Beliau berkata PPTEL SEA-H2X akan membentuk semula landskap telekomunikasi di Malaysia melalui pelancaran pusat data Tahap 4 pertama PPTEL SEA-H2X di ibu pejabatnya di Kuching pada suku pertama tahun ini dan stesen pendaratan kabel dasar selam baharu di Santubong.

  Ad

  Kongsi pendapat anda di Facebook kami dan nantikan berita seterusnya bersama Rakan Teknologi Utama Malaysia. 

   

  Artikel Terkini

  YES 5G dilancar sebagai rangkaian 5G pertama di Malaysia, kelajuan sehingga 600+Mbps

  Syarikat telekomunikasi YES telah melancarkan rangkaian YES 5G pada hari ini, menjadikannya syarikat telekomunikasi tempatan pertama yang melancarkan rangkaian generasi baharu tersebut.

  realme Pad X dilancar: SD 695, LCD 2K 11″ dan bateri 8,340mAh bermula ~RM850

  Hari ini, realme bukan sahaja melancarkan realme GT Neo 3 edisi Naruto tetapi juga realme Pad X. Tablet ini adalah barisan terbaharu...

  realme GT Neo3 edisi Naruto dilancar, miliki pakej pembungkusan menarik berharga ~RM1,830

  Kerjasama terbaru realme adalah dengan siri anime ikonik Naruto dan telefon edisi terhad GT Neo3 yang diinspirasikan oleh watak terkenal itu dihasilkan....

  Android 13 mungkin gunakan format sistem fail HUAWEI EROFS untuk penjimatan ruang

  Kali ini, terdapat laporan mengatakan bahawa sistem Android 13 akan mula menggunakan format sistem fail HUAWEI EROFS yang membantu menjimatkan ruang pada...

  TCL dedah bahawa PS5 Pro dan Xbox Series S/X baharu mungkin diumum pada...

  Sudah lebih setahun dan konsol PlayStation 5 (PS5) masih merupakan peranti yang sukar dimiliki. PS5 masih dalam pra-pesanan di Malaysia walaupun ia...

  Artikel Berkaitan

  Ulasan / Featured

  X