More

  Kami telah mencuba rangkaian 5G dengan Samsung Galaxy S21 Ultra, ini pendapat kami tentangnya

  Pada hari ini, Samsung Malaysia telah menjemput seorang penulis TechNave English untuk mencuba prestasi rangkaian telekomunikasi 5G dengan telefon pintar andalan (flagship) Samsung Galaxy S21 Ultra 5G. Secara jujurnya, beliau tidak menjangkakan banyak kerana infrastruktur 5G di negara kita masih lagi dalam fasa permulaan. Sungguh pun begitu, beliau telah melakukan beberapa ujian bagi melihat sendiri kelajuan internet yang ditawarkan oleh rangkaian ini.

  Bagi mengukur kelajuan internet, beliau menggunakan perkhidmatan Speedtest oleh Ookla. Setiap ahli media telah dipinjamkan sebuah Galaxy S21 Ultra untuk mencuba rangkaian 5G di Dataran Putra, Putrajaya. Sebaik sahaja beliau tiba di situ, perkara pertama yang diuji adalah kelajuan internet mudah alih di antara 4G dengan 5G dan pastinya 5G menawarkan kelajuan yang jauh lebih pantas.

  Ad
  Dari kiri ke kanan: Samsung Galaxy S21 Ultra dengan YES FT5G, Apple iPhone 12 Pro dengan Digi dan realme 3 dengan Maxis
  Kelajuan tertinggi yang dicatat (Penjelasan – Kami sedar “YES 4G” ditulis pada paparan telefon, tapi ia sebenarnya dihubungkan kepada rangkaian 5G, seperti yang tertera di bahagian atas skrin)
  Kelajuan yang tinggi di beberapa lokasi
  Kelajuan yang rendah di beberapa lokasi
  Kelajuan yang tidak sekata

  Walau bagaimanapun, satu perkara yang menarik perhatian adalah bukannya semua unit Galaxy S21 Ultra mencatatkan kelajuan yang sama. Kelajuan yang dicatatkan berada dalam lingkungan 200+ Mbps hingga 900+ Mbps. Nilai yang tidak tentu ini tidak bergantung kepada tempat kerana beliau mencubanya di pelbagai lokasi dan kelajuan internet masih tidak sekata.

  Penulis juga sempat membandingkan kelajuan muat turun di antara iPhone 12 Pro (dengan pelan Digi) dengan Galaxy S21 Ultra (dengan pelan YES FT5G), di mana beliau memuat turun game Asphalt 9 yang mempunyai saiz 2.55GB.

  Beliau menjangkakan Galaxy S21 Ultra akan habis memuat turunnya terlebih dahulu, sebaliknya iPhone 12 Pro miliknya sudah selesai memuat turun Asphalt 9 sewaktu Galaxy S21 Ultra masih berada sekitar 75%. Walau bagaimanapun, seorang ahli media lain mencatatkan hasil yang bertentangan, menggunakan telefon Celcom beliau.

  Ad
  Telefon Digi berjaya menyiapkan muat turun terlebih dahulu
  Tiada masalah “buffer” sewaktu menonton video 4K dalam YouTube

  Jadi apakah yang beliau rumuskan daripada pengalaman ini? Walaupun daripada segi teori, rangkaian 5G boleh menawarkan internet yang lebih pantas, ujian kelajuan internet 5G masih lagi tidak menentu dan tidak stabil. Ini boleh dijangkakan kerana infrastruktur 5G masih belum lagi diperluaskan.

  Walaupun jika telefon anda sudah dihubungkan dengan rangkaian 5G, besar kemungkinan ia masih menggunakan 4G apabila membuat panggilan telefon atau menghantar mesej. Rangkaian 5G masih memerlukan beberapa tahun untuk menjadi lebih matang dan konsisten, namun kami masih optimistik untuk potensi 5G pada masa hadapan.

  Adakah anda sudah mencuba rangkaian 5G? Beritahu kami di Facebook dan teruskan bersama Rakan Teknologi Utama Malaysia untuk berita teknologi terkini.

  Diterjemahkan daripada TechNave

   

  Artikel Terkini

  Siri Xiaomi 12S akan dilancar pada 4 Julai 2022

  Xiaomi telah mengesahkan bahawa mereka bakal melancarkan siri telefon pintar andalan Xiaomi 12S di China pada 4 Julai 2022 jam 7:00 malam...

  Ulasan Logitech Lift – Tetikus ergonomik dengan bentuk pelik

  Tetikus komputer merupakan satu alat yang penting pada waktu ini kerana dalam kebanyakan tugas harian kita, tidak kira sama ada dalam pekerjaan...

  Malaysia mungkin hadkan kelajuan pada 25km/j untuk kenderaan mobiliti mikro tidak lama lagi

  Malaysia akan mengenakan garis panduan baharu mengenai penggunaan kenderaan mobiliti mikro di jalan raya dalam masa terdekat berdasarkan butiran terperinci di mana...

  Samsung Galaxy A23 5G muncul di Geekbench, dilengkapi Snapdragon 695

  Samsung Galaxy A23 dilancarkan pada Mac dan merupakan telefon dengan sambungan 4G yang dikuasakan oleh cipset Snapdragon 680. Beberapa bulan kemudian muncul...

  Semua model Apple iPad 2022 akan menggunakan USB-C

  Semua model iPhone baharu yang dikeluarkan pada musim luruh ini akan terus menggunakan port Lightning. Walau bagaimanapun, peralihan kepada USB-C mungkin akan...

  Artikel Berkaitan

  Ulasan / Featured

  X