Kementerian Komunikasi sedang meneliti cadangan untuk melarang kanak-kanak bawah 13 tahun daripada memiliki akaun media sosial. Langkah ini susulan kebimbangan terhadap keselamatan dalam talian dan pendedahan kepada kandungan tidak sesuai.
Menurut Fahmi Fadzil, ramai murid sekolah rendah dikesan menggunakan aplikasi seperti TikTok, walaupun melanggar syarat umur minimum platform tersebut. Antara Januari 2022 hingga Julai 2025, sebanyak 1,443 kandungan melibatkan eksploitasi kanak-kanak telah diambil tindakan oleh pihak berkuasa.
Sebagai langkah tambahan, kerajaan turut merancang modul literasi digital untuk remaja berumur 13 tahun ke atas bagi meningkatkan kesedaran tentang keselamatan dan penggunaan bertanggungjawab dalam talian.
Cadangan itu masih dalam peringkat kajian dan belum dimuktamadkan. Kongsi pendapat anda tentang berita ini di Facebook kami dan teruskan bersama Rakan Teknologi Utama Malaysia untuk berita teknologi terkini.
Sumber: The Star






