fbpx
More

  KKD: 2 peranti satelit Starlink dipasang di Sarawak, 3 akan dipasang di Sabah

  Follow kami di TikTok dan Instagram untuk video berdurasi singkat tentang ulasan gajet terkini dan berita tergempar.

  Timbalan Menteri Komunikasi dan Digital (KKD) Teo Nie Ching memaklumkan bahawa kementeriannya telah memasang dua buah peranti satelit Starlink di negeri Sarawak pada bulan ini bagi membantu penduduk untuk mendapatkan perkhidmatan internet di kawasan luar bandar. Dua peranti tersebut dipasang di Bau pada 6 September dan Julau pada 10 September.

  Dua peranti Starlink terbaru ini meningkatkan jumlahnya di seluruh negara kepada tujuh buat masa ini. KKD merancang untuk memasang 10 buah peranti tersebut di pelbagai lokasi dalam negara dan buat masa ini KKD sedang mengenal pasti lokasi strategik di Sabah untuk baki tiga lagi peranti.

  Pada Julai lalu, peranti Starlink yang pertama di Malaysia telah dipasang di UiTM Kuala Pilah, kemudian pemasangannya diteruskan lagi di Selangor, Johor, Perak dan Negeri Sembilan.

  Beliau berkata kos bagi satu unit peranti Starlink berspesifikasi tinggi itu bernilai RM11,613 dan ia berperanan sebagai pusat WiFi Hotspot yang boleh memberi liputan seluas 100 meter.

  Pada awal bulan ini, Nie Ching berkata Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) akan memasang peranti satelit Starlink di kawasan yang mempunyai capaian internet lemah. Suruhanjaya itu telah menempah 30 unit peranti tersebut dan setakat ini 10 daripada sudah pun diterima.

  Kerajaan mula bekerjasama dengan Starlink selepas Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, bertemu dengan ahli perniagaan ternama Elon Musk untuk membincangkan peluang pelaburan dalam negara.

  Kongsi pendapat anda tentang berita ini di Facebook kami dan teruskan bersama Rakan Teknologi Utama Malaysia untuk berita teknologi terkini.

  Sumber: Sinar Harian

   

  Artikel Terkini

  Jangkaan reka bentuk Apple Store baharu dalam The Exchange TRX di Malaysia

  Apple Store baharu telah menjadi topik popular pada pertengahan 2023 dan kami baru sahaja mendapat maklumat lanjut mengenainya. Seingat anda, laporan telah...

  realme C51 akan dilancar di Malaysia pada 28 September 2023

  realme akan melancarkan telefon pintar C51 pada 28 September 2023 menawarkan pilihan storan yang dipertingkatkan, pengecasan yang lebih pantas, peningkatan keupayaan kamera...

  Tempoh penghantaran iPhone 15 Pro & Pro Max ditangguhkan kepada 4-5 minggu

  Ramai peminat iPhone dan pengguna teknologi nampaknya beratur untuk mendapatkan siri iPhone 15. Pra-pesanan produk terbaru Apple bermula minggu lepas pada 22...

  MSI x CAPCOM raikan ulang tahun ke-20 Monster Hunter dengan peranti ‘gaming’ edisi terhad

  Bersempena dengan ulang tahun ke-20 Monster Hunter, MSI telah bekerjasama dengan Capcom untuk membawakan anda peranti gaming edisi terhad kali ini.

  Resident Evil Village untuk iOS dan iPadOS akan dilancar pada 30 Oktober 2023

  Capcom telah mendedahkan tarikh keluaran Resident Evil Village untuk iOS dan iPadOS pada 30 Oktober manakala Resident Evil 4 masih ditandakan sebagai...

  Artikel Berkaitan

  Ulasan / Featured

  X