fbpx
More

  KWSP umumkan Akaun 3, penstrukturan semula bermula 11 Mei 2024

  Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) bersedia untuk mendedahkan Akaun 3 atau akaun Fleksibel pada 25 April hari ini, menandakan penstrukturan semula yang ketara dalam organisasi. Penstrukturan semula ini akan membahagikan akaun KWSP kepada tiga untuk ahli di bawah umur 55 tahun bermula 11 Mei ini. Akaun 1 akan dinamakan semula sebagai Akaun Persaraan, Akaun 2 sebagai Akaun Sejahtera dan Akaun 3 yang baru diperkenalkan akan digelar sebagai “Akaun Fleksibel”.

  Sebelum ini, 70% daripada sumbangan daripada ahli di bawah 55 tahun dimasukkan ke dalam Akaun 1 dengan baki 30% diperuntukkan kepada Akaun 2. Walau bagaimanapun, dengan pengenalan Akaun 3, peruntukan sumbangan akan berubah. 75% daripada sumbangan akan dimasukkan ke dalam Akaun 1, 15% ke dalam Akaun 2 dan 10% ke dalam Akaun 3.

  Ahli akan mempunyai pilihan untuk memindahkan dana daripada Akaun Sejahtera ke akaun fleksibel melalui mekanisme ikut serta dengan tarikh akhir yang ditetapkan sehingga 31 Ogos 2024 untuk jumlah permulaan.

  Semasa fasa pengumpulan daripada Mei hingga Ogos, ahli boleh memilih jumlah awal dalam akaun fleksibel. Mereka yang memilih untuk tidak ikut serta akan bermula dengan baki sifar sehingga caruman baharu dikreditkan. Simpanan daripada akaun fleksibel boleh dikeluarkan oleh ahli pada bila-bila masa dengan jumlah pengeluaran minimum RM50.

  Selain itu, bagi ahli yang mempunyai simpanan di bawah RM3,000 dalam Akaun 2, RM1,000 akan dipindahkan ke akaun fleksibel. Berkenaan pengagihan semula dana sedia ada daripada Akaun 2, dijangkakan satu pertiga akan masuk ke dalam Akaun 3, satu per enam ke dalam Akaun 1 dan baki selebihnya akan kekal dalam Akaun 2.

  Ahli KWSP kini dibenarkan mengeluarkan sekurang-kurangnya RM50 daripada Akaun 3 atau “Akaun Fleksibel” pada bila-bila masa untuk sebarang tujuan. Apabila mencapai umur 55 tahun, simpanan daripada Akaun Persaraan (Akaun 1), Akaun Sejahtera (Akaun 2) dan Akaun Fleksibel akan disatukan ke dalam Akaun Emas dengan sumbangan seterusnya dikreditkan ke akaun ini.

  Ketua Pegawai Eksekutif KWSP, Ahmad Zulqarnain Onn menekankan matlamat Inisiatif Penstrukturan Semula Akaun untuk memperkasakan ahli dalam menguruskan kewangan persaraan mereka dengan berkesan, membolehkan mereka mengimbangi keperluan kewangan jangka pendek, sederhana dan panjang.

  Kongsi pendapat anda di Facebook kami dan teruskan bersama Rakan Teknologi Utama Malaysia untuk berita teknologi terkini.

  Sumber: mStar

   

  Artikel Terkini

  PUBG Mobile kini boleh dimainkan dengan kadar 120fps dalam ASUS ROG Phone 8

  Buat para pemain game mudah alih PUBG Mobile, anda kini boleh mendapat kemas kini baharu versi 3.20 yang membenarkan beberapa peranti untuk...

  Black Shark GS3 dan GT3 Neo dilancar di Malaysia: Jam tangan pintar tahan lasak...

  Black Shark Malaysia melancarkan dua utas jam tangan pintar baharu iaitu Black Shark GS3 dan Black Shark GT 3 Neo. Black Shark...

  HONOR Earbuds X7 turut dilancar dengan ketahanan bateri sehingga 40 jam berharga ~RM193

  Sebagai tambahan kepada siri HONOR 200, HONOR turut mengeluarkan fon kepala wayarles HONOR Earbuds X7. Berat satu fon telinga HONOR Earbuds X7...

  U Mobile, Astro dan Grab bekerjasama untuk lancarkan Bas 5G pertama di Sabah

  Untuk menambahkan keriangan perayaan Kaamatan dan Cara U Sabah yang bermula 27 Mei hingga 31 Mei 2024, Astro, Grab Malaysia dan U...

  Siri HONOR 200 rasmi dengan Snapdragon 8s Gen 3, kamera 50MP bermula RM1,749

  Baru-baru ini, HONOR telah melancarkan siri HONOR 200 dengan tema "Master of Light and Shadow Photography". Siri ini hadir dengan versi standard...

  Artikel Berkaitan

  Ulasan / Featured

  X