Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM) dalam satu kenyataan mengumumkan bahawa penerbangan dron tanpa kelulusan di kawasan perayaan dan perarakan di seluruh negara dilarang dari 26 hingga 31 Ogos 2024. Ini berhubung sambutan Hari Merdeka yang berlaku dalam tempoh itu.
CAAM juga menyatakan larangan itu bagi memastikan persiapan dan sambutan Hari Merdeka dapat dijalankan dengan selamat. Ia juga bertujuan untuk mengelakkan sebarang insiden tidak diingini yang melibatkan keselamatan awam.
Selain itu, larangan itu bertujuan untuk mengurangkan risiko kemalangan dengan pesawat Tentera Udara Diraja Malaysia, Polis Diraja Malaysia (PDRM) serta Jabatan Bomba dan Penyelamat yang sedang menjalankan latihan dan terlibat dalam penerbangan formasi peringkat rendah di beberapa kawasan perayaan.
CAAM menegaskan bahawa sebarang aktiviti penerbangan termasuk menerbangkan dron yang boleh membahayakan orang awam atau harta benda tertakluk kepada Seksyen 4 Akta Penerbangan Awam 1969, Peraturan 98, 140 hingga 144, Peraturan-Peraturan Penerbangan Awam Malaysia dan Arahan Penerbangan Awam (Civil Aviation Directives/ CAD).
Kongsi pendapat anda di Facebook kami dan teruskan bersama Rakan Teknologi Utama Malaysia untuk berita teknologi terkini.
Sumber: Facebook CAAM







