fbpx
More

  macOS Monterey dilancar: Universal Control, SharePlay, rekaan baru untuk Safari dan banyak lagi

  Di samping melancarkan iPadOS 15 dan iOS 15 dalam acara Worldwide Developers Conference, Apple turut melancarkan sistem operasi terbaru untuk komputer Mac iaitu macOS Monterey. Antara ciri utama yang diperkenalkan dalam sistem operasi ini adalah Universal Control yang membenarkan komputer Mac untuk dihubungkan dengan peranti Apple yang lain dengan lebih cekap.

  Universal Control membenarkan komputer Mac dan tablet iPad untuk berkongsi sebuah tetikus dan papan kekunci tanpa sebarang pemasangan tambahan. Pengguna juga boleh mengalihkan (drag and drop) fail di antara kedua-dua peranti tersebut dengan mudah.

  Ad

  macOS Monterey juga akan menyokong fungsi SharePlay, di mana pengguna boleh menonton filem atau mendengar muzik serentak bersama pengguna-pengguna lain melalui panggilan FaceTime.

  Seperti dalam iOS 15 dan iPadOS 15, panggilan FaceTime ini boleh diakses oleh pengguna Android dan Windows. Pengguna hanya perlu berkongsi pautan (link) kepada peserta yang ingin memasuki panggilan tersebut, seperti panggilan Zoom atau Google Meet.

  Video dan muzik juga boleh dimainkan di antara komputer Mac, iPhone dan iPad dengan fungsi AirPlay untuk sambungan mudah.

  Ad

  Pengguna yang melanggan kepada perkhidmatan simpanan dalam talian (cloud storage) pula akan dinaik taraf kepada iCloud+ di mana mereka akan menerima fungsi privasi yang lebih kukuh serta perkhidmatan virtual private network (VPN) untuk menyembunyikan identiti mereka.

  Apple juga memperkenalkan fungsi Shortcuts yang memudahkan pengguna untuk mengakses perisian yang kerap dibuka. Ia adalah mirip dengan fungsi Shortcuts dalam iPhone.

  Daripada segi pelayar laman web Safari, Apple telah mereka semula antara muka (UI) pelayar tersebut, seperti meletakkan ruangan URL di sebelah tab untuk mengurangkan penggunaan ruang dalam skrin, serta fungsi mengumpulkan beberapa tab dalam satu kelompok tab groups. Fungsi tab groups ini boleh dikongsi di antara komputer Mac, iPad dan iPhone.

  Berikut adalah senarai komputer Mac yang layak menerima kemas kini Monterey:

  Kongsi pendapat anda tentang berita ini di Facebook kami dan teruskan bersama Rakan Teknologi Utama Malaysia untuk berita teknologi terkini.

   
   

  Artikel Terkini

  Gambaran Xiaomi Mi 12 muncul dalam talian, dilengkapi kamera bawah skrin

  Terbaru, sebuah gambaran untuk peranti kelas andalan generasi baru Xiaomi Mi 12 telah muncul di dalam talian. Mi 12 dijangka akan dilancarkan...

  Fon kepala Razer Opus X dilancar: Dilengkapi ciri ANC, pemacu 40mm, harga serendah ~RM407

  Semalam, Razer telah mengumumkan kehadiran fon telinga wayarles terbaru mereka iaitu Razer Opus X. Yang menarik, peranti ini hadir dengan ciri pembatalan...

  Reka bentuk iPad mini baru muncul dalam talian, seakan iPad Air 2020

  iPad mini dilihat sebagai sebuah peranti yang lapuk jika dibandingkan dengan iPad Air dan iPad Pro baru. Sehingga kini, terdapat banyak sumber...

  Spesifikasi penuh HONOR 50, HONOR 50 Pro dan HONOR 50 SE tertiris sebelum pelancaran

  Pada 16 Jun minggu hadapan, HONOR akan memperkenalkan telefon pintar siri HONOR 50, siri premium yang pertama dari mereka setelah berpisah dari...

  realme X9 Pro muncul di pensijilan TENAA, dilengkapi kamera 50MP dan cipset SD 870

  Terbaru, sebuah telefon pintar jenama realme telah muncul di pensijilan TENAA. Telefon pintar tersebut hadir dengan nombor RMX3366 dan spesifikasi penuhnya telah...

  Artikel Berkaitan

  Ulasan / Featured