Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail, berkata pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) tidak boleh periksa telefon bimbit orang awam tanpa sebab yang kukuh. Jika mereka ingin memeriksa telefon seseorang, ia perlu berdasarkan maklumat risikan dan tidak dilakukan sewenang-wenangnya.
Beliau berkata demikian bagi mengulas kenyataan oleh Ketua Polis Negara, Tan Sri Razarudin Husain, baru-baru ini yang membenarkan pihak PDRM untuk memeriksa telefon bimbit orang awam sekiranya terdapat syak wasangka atau maklumat berhubung seseorang yang disyaki terlibat dalam kesalahan jenayah.
Bagi mendapatkan penjelasan lanjut mengenai isu pemeriksaan telefon bimbit orang awam oleh polis, beliau akan berjumpa dengan PDRM serta Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (SUHAKAM) dalam masa terdekat.
Baru-baru ini, SUHAKAM menjelaskan bahawa pihak polis tidak boleh memeriksa telefon bimbit seseorang sewenang-wenangnya sewaktu sekatan jalan raya kerana ia dianggap melanggar hak asasi manusia.
Kongsi pendapat anda tentang berita ini di Facebook kami dan teruskan bersama Rakan Teknologi Utama Malaysia untuk berita teknologi terkini.
Sumber: BERNAMA