Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI) kini bekerjasama dengan kerajaan negeri Selangor dan Johor bagi memastikan setiap daerah di kedua-dua negeri dilengkapi sekurang-kurangnya satu pengecas arus terus (DC) untuk kenderaan elektrik (EV).
Menurut Timbalan Menteri, Liew Chin Tong, usaha ini merupakan sebahagian daripada langkah kerajaan untuk mencapai sasaran 10,000 stesen pengecas EV menjelang tahun depan. Beliau turut menyatakan bahawa terdapat 500 pengecas DC di seluruh negara pada masa ini.
MITI telah meningkatkan sasaran daripada 1,000 kepada 1,500 unit menjelang tahun depan bagi mempercepatkan proses pengecasan EV. Pengecas DC sangat penting kerana ia dapat mengurangkan masa pengecasan secara signifikan dan MITI melakukan pelbagai inisiatif untuk menyokong matlamat pembangunan lestari 2050.
Sehingga 30 September 2024, sebanyak 33,319 kenderaan elektrik yang mewakili 5.11% daripada jumlah jualan kenderaan untuk tahun tersebut. Tambahan, 3,354 ruang pengecasan telah dipasang sehingga 31 Oktober 2024. Kongsi pendapat anda tentang berita ini di Facebook kami dan teruskan bersama Rakan Teknologi Utama Malaysia untuk berita teknologi terkini.
Sumber: Bernama