fbpx
More

  Pengesan kemalangan pada iPhone 14 diuji dalam video dengan kemalangan kereta sebenar

  Apple meluangkan banyak masa pada acara Septembernya dengan memfokuskan pada ciri keselamatan baharu yang hadir dalam barisan perantinya. Salah satu ciri tersebut ialah sistem pengesanan kemalangan. Pengesan kemalangan membolehkan iPhone 14 mengesan apabila anda mengalami kemalangan kereta yang teruk.

  Jika ia terjadi, iPhone mendail perkhidmatan kecemasan secara automatik. Teknologi ini berfungsi hampir serupa pada telefon Pixel sejak 2019. Namun begitu, seorang YouTuber ingin menguji pengesan kemalangan Apple untuk melihat sama ada ia benar-benar berfungsi sekiranya berlaku kemalangan atau tidak.

  Ad

  YouTuber TechRax menerbitkan video di mana sebuah kereta yang dikawal dengan alat kawalan merempuh kenderaan pada kelajuan tinggi dengan iPhone 14 Pro dipasang pada tempat letak kepala. Selepas beberapa percubaan gagal, mereka akhirnya berjaya membuktikan ciri tersebut berfungsi:

  TechRax mengatakan bahawa ciri pengesan kemalangan diaktifkan kira-kira sepuluh saat selepas perlanggaran. Percubaan kedua menghasilkan keputusan yang sama. Sebaik sahaja iPhone 14 menentukan bahawa kemalangan berlaku, ia memulakan kiraan detik sepuluh saat.

  Jika pemilik tidak membatalkan panggilan dalam masa itu, ia akan memanggil perkhidmatan kecemasan secara automatik. Seperti yang dinyatakan oleh Apple dalam acaranya, tiada siapa yang merancang untuk mengalami kemalangan kereta. Jika anda akhirnya tidak sedarkan diri atau tidak dapat mencapai iPhone anda, ciri ini boleh menyelamatkan nyawa anda.

  Ad

  Kongsi pendapat anda di Facebook kami dan teruskan bersama Rakan Teknologi Utama Malaysia untuk berita teknologi terkini.

  Sumber: BGR

   

  Artikel Terkini

  Ulasan OPPO A77s – Telefon bajet dengan reka bentuk ringkas

  Siri OPPO A merupakan antara telefon kelas permulaan yang sangat popular di Malaysia dan kini OPPO Malaysia memperkenalkan peranti terbaru dalam siri...

  OPPO A77s dilancar di Malaysia: SD 680, paparan LCD 6.56″ dan kamera 50MP berharga...

  OPPO mengumumkan bahawa OPPO A77s kini boleh didapati di Malaysia membawa banyak persamaan dengan yang asal kecuali cipset dan sistem kameranya.

  OPPO Band 2 dilancar di Malaysia: AMOLED 1.57″, 100 mod sukan dan bateri tahan...

  Selain melancarkan OPPO A77s, OPPO Malaysia hari ini juga melancarkan OPPO Band 2 iaitu jam tangan pintar penjejakan kecergasan terbarunya untuk pasaran...

  Siri Google Pixel 7 dilancar: Tensor G2, paparan AMOLED 6.3″ dan kamera 50MP bermula...

  Google melancarkan siri Google Pixel 7 pada hari ini yang merangkumi Google Pixel 7 Pro dan Google Pixel 7. Siri Pixel 7 ini dikuasakan oleh cipset Tensor...

  TIME tawarkan pelan 2Gbps bermula di Mont Kiara, Segambut dan Desa Park City

  Sebelum ini, kami melaporkan video iklan 2Gbps oleh TIME Malaysia di Kuala lumpur City Centre (KLCC) di mana pelan tersebut dilancarkan pada...

  Artikel Berkaitan

  Ulasan / Featured

  X