Pos Malaysia Berhad hari ini mengumumkan pelancaran setem non-fungible token (NFT) pertamanya untuk pengumpul sempena sambutan Hari Merdeka dan Hari Malaysia. NFT edisi terhad boleh ditebus secara percuma dengan setiap pembelian set folder setem edisi khas #EmpatBelasSetemKu yang dijual pada harga RM59 setiap satu.
Setiap folder setem mengandungi satu helaian setem fizikal sebanyak 14 setem dengan setiap satu daripadanya direka oleh artis yang mewakili setiap negeri di Malaysia untuk menyampaikan keunikan negeri mereka. Setem dan NFT masing-masing dihasilkan melalui kerjasama antara Pos Malaysia dan APOM.


Pengenalan NFT juga bermakna Pos Malaysia adalah perkhidmatan pos kedua di Asia Tenggara yang menghasilkan setem NFT selepas Thailand. Ini juga bermakna Pos Malaysia kini menyertai negara lain dengan inisiatif serupa seperti Austria, Switzerland, Emiriah Arab Bersatu dan Belanda.
Set lengkap koleksi #EmpatBelasSetemKu dilengkapi dengan tiga sampul surat, tiga poskad, fail yang direka khas dan panduan pengguna untuk menebus setem NFT percuma. Selain itu, bilangan terhad 3000 set folder akan tersedia untuk pembelian, setiap set membenarkan pengumpul sehingga 31 Oktober 2022 untuk menebus satu daripada 14 reka bentuk setem NFT.
Set setem itu boleh didapati melalui laman web rasmi Pos Malaysia di sini, kedai runcit APOM dan di kaunter Setem dan Pejabat Pos Besar Kuala Lumpur mulai hari ini. Sementara itu, pembelian di pejabat pos terpilih lain akan tersedia mulai 12 September 2022.
Jadi, apakah pendapat anda tentang usaha Pos Malaysia ini ke dalam pasaran NFT? Kongsi pendapat anda tentang berita ini di Facebook kami dan teruskan bersama Rakan Teknologi Utama Malaysia untuk berita teknologi terkini.
Sumber: BERNAMA







