fbpx
More

  Samsung Galaxy A04: Telefon pintar bajet dengan kamera resolusi tinggi dan skrin pantas

  Siri telefon pintar Samsung Galaxy A merupakan siri peranti mampu milik yang paling laris di dunia kerana ia menawarkan spesifikasi dan fungsi yang sangat canggih pada harga berpatutan. Untuk tahun ini, Samsung Galaxy A04 menampilkan penambahbaikan yang tinggi berbanding Galaxy A03 pada tahun lalu, namun masih dijual pada harga mampu milik iaitu RM559 sahaja.

  Untuk ketahui sama ada Samsung Galaxy A04 sesuai untuk anda, ayuh kita lihat apakah ciri-ciri unik yang ditawarkan dalam telefon ini:

  Kamera 50 MP untuk kualiti gambar yang lebih jelas

  Samsung Galaxy A04 menampilkan kamera utama 50MP yang boleh mengambil gambar pada resolusi tinggi dengan butiran jelas. Ini adalah peningkatan daripada Galaxy A03 sebelum ini yang sekadar mempunyai kamera 48MP sahaja.

  Modul kamera Galaxy A04 yang lengkap untuk kegunaan harian

  Selain itu, Galaxy A04 turut mempunyai sensor kedalaman (depth sensor) yang membenarkan anda untuk mengambil gambar dalam Portrait Mode dengan latar belakang yang lebih kemas seperti dalam kamera sebenar. 

  Di hadapan pula, telefon ini mempunyai kamera swafoto 5MP yang turut boleh mengambil gambar Portraid Mode untuk efek bokeh (kabur) yang cantik.

  Telefon bajet tak semestinya slow

  Sering kali kita berfikir bahawa telefon kategori permulaan atau bajet mempunyai prestasi yang perlahan. Ini bukanlah kesnya untuk Samsung Galaxy A04 kerana ia mempunyai prestasi pantas untuk pelbagai kegunaan harian.

  Galaxy A04 kini mempunyai cipset MediaTek P35 dengan kelajuan octa-core clock 2.3GHz untuk menjana prestasi pantas dalam kebanyakan aplikasi umum seperti media sosial, perbankan dalam talian, pelayar laman web, tontonan video dan banyak lagi.

  Spesifikasi asas untuk Galaxy A04
  RAM boleh dibesarkan supaya anda boleh buka banyak aplikasi serentak

  Telefon ini juga mempunyai fungsi RAM Plus, di mana ia akan membesarkan RAM secara maya (virtual) sehingga 4GB. Ini membenarkan anda untuk buka lebih banyak aplikasi serentak tanpa memperlahankan prestasi telefon, sesuai untuk mereka yang gemar melaksanakan multi-tugas.

  Di samping itu, ia turut dilengkapi skrin berukuran 6.5 inci yang hampir memenuhi bahagian hadapan telefon dengan sempadan bezel yang nipis. Ini akan meningkatkan pengalaman anda sewaktu menonton video dalam YouTube atau Netflix.

  Bateri besar dengan pengecasan lebih pantas

  Galaxy A04 turut menyokong kadar pengecasan pantas 15W melalui port USB-C, hampir dua kali ganda lebih pantas berbanding Galaxy A03 sebelum ini. Ini bermaksud anda boleh menjimatkan masa sehingga separuh untuk mengecas bateri.

  Kapasiti baterinya juga masih kekal besar iaitu 5,000mAh, membuatkan hayat baterinya lebih lama berbanding telefon mahal seperti siri Galaxy S22. Dengan penggunaan ringan, bateri Galaxy A04 boleh bertahan sehingga dua hari dan boleh dipanjangkan lagi dengan mod penjimatan kuasa.

  Ubahsuai telefon ikut citarasa anda

  Galaxy A04 mempunyai sistem antara muka (interface) One UI Core 4.1 berdasarkan Android 12. Sistem ini membenarkan anda untuk mengubah pelbagai aspek dalam telefon anda, daripada gaya latar belakang (wallpaper) hinggalah warna keseluruhan dalam telefon supaya anda boleh hasilkan telefon yang unik dengan citarasa sendiri.

  Warna-warna menarik pada Galaxy A04

  Anda juga boleh dapatkan Galaxy A04 dalam tiga warna menarik iaitu hitam, hijau dan tembaga (copper). Selain itu, ia turut mempunyai sistem audio yang ditala oleh Dolby Atmos apabila anda menghubungkan fon telinga dengannya untuk kualiti audio yang lebih jelas.

  Samsung Galaxy A04 akan dijual di Malaysia pada harga bermula RM479 untuk varian 3GB+32GB dan RM559 untuk 4GB+64GB. Dengan harga sedemikian, anda boleh nikmati pelbagai fungsi di atas yang biasanya hanya terdapat pada telefon yang lebih mahal.

  Layari laman web Samsung Malaysia untuk maklumat lanjut mengenai Samsung Galaxy A04. Beritahu kami di Facebook jika anda berminat dengannya dan teruskan bersama Rakan Teknologi Utama Malaysia untuk berita teknologi terkini.

  [Ditaja oleh Samsung Malaysia]

   

  Artikel Terkini

  HUAWEI mungkin akan lancarkan 3 telefon yang dilengkapi Snapdragon 8+ Gen 1

  Buat masa ini, HUAWEI masih belum mengumumkan sebarang pelancaran telefon pintar untuk tahun 2023 namun khabar tentangnya telah mula timbul di internet....

  WhatsApp mungkin akan benarkan anda untuk pin mesej-mesej penting

  Aplikasi pemesejan WhatsApp dilihat sedang membangunkan fungsi mesej dipinkan (pinned messages), di mana pengguna boleh memilih mesej yang penting dah menetapkan pin...

  Apa yang baru dalam siri Samsung Galaxy S23?

  Samsung telah melancarkan siri telefon pintar andalan terbaharu untuk tahun ini iaitu Samsung Galaxy S23 yang terdiri daripada Galaxy S23, Galaxy S23+...

  Rekaan penuh OnePlus Pad tertiris, mempunyai bonggol kamera unik

  OnePlus bakal melancarkan tabletnya yang pertama, OnePlus Pad, pada 7 Februari dan sebelum ini, beberapa gambar acahan awal yang menunjukkan rekaannya secara...

  Malaysia dan Singapura akan bekerjasama untuk banteras jenayah “scam”

  Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil berkata Malaysia dan Singapura sedang merangka kerjasama perkongsian maklumat dan kepakaran bagi menangani isu penipuan dalam...

  Artikel Berkaitan

  Ulasan / Featured