Sony telah menghentikan sementara penghantaran dan penjualan model telefon pintar andalan terbaharunya iaitu Xperia 1 VII di pasaran Jepun susulan aduan meluas berkaitan masalah teknikal serius. Walaupun Xperia 1 VII telah dilancarkan pada Mei lalu dan sudah berada di pasaran Jepun, pengguna kini melaporkan peranti mereka tertutup sendiri, reboot secara rawak dan ada juga yang langsung tidak boleh dihidupkan.
Sony mengakui isu-isu ini sedang berlaku dan menyifatkan setiap satu daripadanya sebagai masalah besar. Bagi pengguna yang tidak dapat menghidupkan semula peranti mereka, Sony mencadangkan untuk menekan butang kuasa dan butang naik suara serentak selama kira-kira 20 saat sebagai langkah pemulihan.
Selepas itu, pengguna dinasihatkan untuk memasang kemas kini perisian terkini yang disediakan oleh Sony. Bagaimanapun, Sony juga menyatakan bahawa mereka masih menyiasat punca sebenar masalah tersebut. Ini memberi gambaran bahawa kemas kini perisian ini mungkin hanya langkah pencegahan sementara dan bukan penyelesaian sepenuhnya.
Sony menasihatkan pengguna yang masih menghadapi masalah selepas mencuba langkah pemulihan tersebut supaya menghubungi sokongan pelanggan rasmi untuk bantuan lanjut. Buat masa ini, belum ada maklumat sama ada penghantaran ke pasaran luar Jepun turut terjejas atau tidak.
Kongsi pendapat anda di Facebook kami dan teruskan bersama Rakan Teknologi Utama Malaysia untuk berita teknologi terkini.
Sumber: Sony