Memandangkan tarikh pelancaran siri HONOR X10 pada 20 Mac semakin hampir, memang banyak butiran awal akan didedahkan. Terbaru, spesifikasi kamera untuk HONOR X10 dan HONOR X10 Pro pula dibocorkan dan ia nampak seperti khabar yang sah.
Maklumat yang baru muncul di Weibo itu memaklumkan bahawa HONOR X10 Pro bakal dilengkapi kamera periskop 8MP dan penstabilan imej. Untuk makluman, teknologi kamera periskop adalah sesuatu yang hanya terdapat dalam model flagship seperti Samsung Galaxy S20 Ultra dan Huawei P30 Pro untuk kebolehan zum yang lebih jauh.

Sementara itu, HONOR X10 tidak akan dilengkapi kamera periskop, sebaliknya ia dilengkapi kamera makro. Kedua-dua varian akan dilengkapi sensor Sony IMX600y 40MP yang menggunakan penapisan warna (colour filter) RYYB. Selain itu, gambar di Weibo juga menunjukkan skrin telefon yang tidak mempunyai punch hole atau takuk notch, jadi mungkin kamera selfie adalah kamera pop-up seperti yang dilaporkan sebelum ini.

Memandangkan tarikh pelancarannya semakin menghampiri, mungkin maklumat ini ada benarnya. Sebelum ini, HONOR sudah pun berkongsi contoh gambar yang diambil menggunakan HONOR X10 di Gunung Everest.
Beritahu kami di Facebook jika anda berminat dengan siri HONOR X10 dan teruskan bersama Rakan Teknologi Utama Malaysia untuk berita teknologi terkini.







