Berkenaan dengan berita terkini mengenai caj tambahan untuk peniaga melalui DuitNow QR, Touch ‘n Go (TNG) Digital mengumumkan bahawa caj tambahan tersebut akan diketepikan tetapi ia hanya buat masa ini sehingga diberitahu kelak.
Sekiranya caj tambahan dilaksanakan, TNG menyatakan bahawa caj tambahan diperlukan untuk menampung kos dan pelaburan sistem pembayarannya. Ini termasuk keselamatan siber dan kawalan pencegahan penipuan.
Pada masa ini, Maybank, Public Bank dan CIMB tidak mengumumkan sebarang caj tambahan sehingga diberitahu kelak. Walau bagaimanapun, CIMB hanya akan berbuat demikian sehingga akhir tahun. PayNet juga membuat kenyataan rasmi bahawa MDR untuk pembayaran DuitNow QR akan bermula dari 1 Oktober 2023.
Dalam pada itu, PayNet akan memperuntukkan sumber untuk membantu membiayai kos bagi meneruskan pengecualian penuh kepada perniaggan mikro dan kecil untuk caj transaksi DuitNow QR. Inisiatif ini diharap akan membantu perniagaan mereka dalam menikmati perkhidmatan DuitNow QR tanpa perlu menanggung caj transaksi.
Kongsi pendapat anda di Facebook kami dan teruskan bersama Rakan Teknologi Utama Malaysia untuk berita teknologi terkini.