fbpx
More

  Ulasan Huawei nova 5T – Peranti terbaik fotografi dengan nilai yang hebat

  Pada zaman yang serba canggih ini, orang ramai biasanya mengejar kualiti dalam pelbagai aspek kehidupan. Untuk prestasi yang tinggi, peranti yang baik seharusnya memiliki reka bentuk berprofil tinggi. Untuk memuaskan hati pengguna, siri Huawei nova sekali lagi melancarkan peranti Huawei nova 5T yang berprofil tinggi dan penuh gaya yang mana telah menjadi topik hangat! Terkenang kembali ketika pertama kali melihat Huawei nova 5T, saya sangat tertarik dengan reka bentuknya!

  Dengan harga RM1599, bagaimanakah tahap prestasi peranti dengan reka bentuk yang bergaya ini? Ayuh kita uji peranti ini!

  Reka bentuk – Dengan kos yang sederhana, tetapi reka bentuk mewah

  Huawei nova 5T menawarkan 3 skema warna yang dinamakan Midsummer Purple, Crush Blue dan hitam. Warna Midsummer Purple ialah warna yang paling menarik dalam kalangan warna Huawei nova 5T yang lain! Walaupun peranti Huawei nova 5T menggunakan kaca yang sama seperti peranti pintar lain, peranti ini turut menambah rekaan logo nova penuh di belakang peranti. Dengan warna yang terkini, ia sememangnya menunjukkan imej nova. Penampilan keseluruhannya telah menambah banyak mata!

  Menyokong slot dwi-SIM
  Nyahkunci menggunakan cap jari (fingerprint)/ butang power dan butang kelantangan (volume)
  Port USB Type-C dan gril pembesar suara

  Huawei nova 5T menggunakan reka bentuk skrin berlubang (punch hole) pada bahagian hadapan peranti. Oleh kerana lensa hadapan peranti ditetapkan di sebelah kiri bahagian atas, kedudukan ini menjadikan keberkesanan lensa kurang apabila bermain game atau menonton video.

  Tambahan pula, tema reka bentuk peranti Huawei nova 5T sememangnya buat saya kagum. Peranti ini dikuasakan oleh sistem EMUI 9.1 berasaskan Android Pie dan tema yang disediakan di dalam peranti boleh memperlihatkan kesan dinamik yang berbeza apabila dilihat dari pelbagai sudut.

  Berat peranti adalah ringan dan sesuai untuk pengguna wanita. Huawei nova 5T dilengkapi dengan 4 kamera belakang, 3 daripadanya yang merupakan kamera belakang yang kelihatan tersembul keluar, jadi anda perlu elak lensa dari tercalar. Pengguna disarankan menggunakan sarung telefon untuk peranti ini.

  Ciri dan Spesifikasi Teknologi– 4 lensa belakang untuk menyokong penggambaran dalam pelbagai latar

  Dalam aspek spesifikasi, Huawei nova 5T dilengkapi dengan processor Kirin 980 yang menyediakan RAM 8GB + memori ROM 128GB dan menyokong storan UFS 2.1. Bagi yang gemar mengambil gambar di mana-mana sahaja dan bermain game dari masa ke semasa, peranti ini mudah dan sesuai untuk anda.

  Sebagai penambahan kepada penampilan peranti yang unik dan bergaya, Huawei nova 5T menampilkan 4 kamera belakang rear-facing dengan 48MP (F/1.8, super AIS) + 16MP (super sudut-lebar, F/2.2) + 2MP (sensor kedalaman) + (2MP lensa makro). Dengan ini anda dapat mengambil gambar dengan pengawalan tetapan yang mudah. Huawei nova 5T juga dilengkapi dengan lensa pemasa (self-timer) AI 32MP.

  Antaramuka rakaman dengan Huawei nova 5T

  Apa yang lagi mengagumkan adalah fungsi nyahkunci dengan cap jari sisi (side fingerprint unlocker) (pengalaman pertama kali bagi saya). Nyahkunci cap jari ditetapkan pada butang power yang memudahkan dengan penggunaan satu tangan dan kelajuan nyahkunci adalah sangat pantas. Anda perlu menekan dengan lembut untuk menyahkunci. Namun, oleh kerana sensor diletakkan di sebelah kanan peranti, sensor cap jari ini sentiasa akan disentuh tanpa sengaja ketika tangan bergerak.

  Apa yang mengecewakan adalah Huawei nova 5T telah membatalkan bicu headphone 3.5mm yang digantikan dengan sistem bunyi Histen + Virtual 9.1 dan fungsi super Bluetooth yang membenarkan pengguna memilih untuk mengguna headset Bluetooth dan melangkau muzik lain walau semasa peranti dicas dan sedang digunakan. Pembesar suara asli peranti ini juga mempunyai kualiti yang agak baik.

  Huawei nova 5T ini mengandungi kapasiti bateri 3750 mAh terbina dalam (built-in) dan menyokong teknologi pengecasan pantas Huawei Super Charge 22.5W. Walaupun kapasiti bateri 3750 mAh agak biasa, tetapi Huawei nova 5T mempunyai ketahanan jangka hayat yang baik dan menyokong pengecasan pantas 22.5W. Pengecasan yang sebentar sudah cukup untuk peranti bertahan dalam jangka masa tertentu. Pengguna yang malas berjaga malam juga boleh menggunakan masa bersiap pada waktu pagi untuk pengecasan peranti mereka.

  Prestasi – Peranti yang senang dikawal dalam pelbagai gaya

  Huawei nova 5T berfungsi dengan baik dalam game King of the Glory, dengan penambahan kebaikan GPU Turbo 3.0, game yang berdefinisi tinggi mudah dikawal. Walau bagaimanapun, untuk game yang lebih berkualiti seperti Honkai, prestasi dan kualiti imej Huawei nova 5T perlu dipertingkatkan.

  Peranti ini mempunyai jangka hayat bateri yang baik. Permainan King of the Glory yang dimainkan selama 20 minit hanya menggunakan 4% kuasa peranti. Bermain beberapa game berturutan pada satu masa tidak akan memanaskan (overheat) peranti.

  Untuk prestasi kamera Huawei nova 5T, secara peribadinya saya merasakan bahawa tangkapan menggunakan mod malam boleh diubah untuk mengubah suai tahap kecerahan gambar. Tetapan ini sangat bagus! Mod biasa agak baik walaupun tidak menggunakan mod malam. Pastinya gambar akan lebih baik jika mod malam digunakan. Tanpa berlengah lagi, klik pada capaian untuk melihat peranti ini!

  Helaian bulu kelihatan jelas
  Tangkapan gambar pada pencahayaan rendah, butiran gambar kekal jelas dan tidak terganggu
  Tangkapan makro
  Mod biasa
  Mod super sudut-lebar
  Mod super sudut-lebar
  Mod biasa
  Tangkapan mod malam

  Kesimpulan – Peranti berprofil tinggi

  Secara menyeluruh, prestasi keseluruhan Huawei nova 5T adalah baik. Bagi yang gemar akan peranti yang bergaya dan pengguna yang suka mengambil foto, peranti ini berbaloi untuk dipertimbangkan.

  Sebagai peranti dengan kos sederhana, pesaing utama Huawei nova 5T ialah Xiaomi Mi 9T Pro. Kepada rakan yang mencari peranti dengan kapasiti bateri lebih besar bersama kemudahan bicu headphone 3.5mm, anda boleh memilih Xiaomi Mi 9T Pro dengan harga yang sama. Jika anda gemar akan multi-kamera, anda boleh memilih Huawei nova 5T.

  Tips memilih peranti sebenarnya bergantung kepada keperluan peribadi pengguna. Ulasan di atas adalah ulasan untuk Huawei nova 5T. Untuk berita dan ulasan yang terkini, nantikan di laman TechNave.com.

   

  Artikel Terkini

  AEON Bank dilancar sebagai bank digital patuh syariah pertama di Malaysia

  Pada hari ini, AEON Bank (M) Berhad telah dilancar sebagai bank digital patuh syariah pertama di Malaysia yang menawarkan pelbagai perkhidmatan perbankan...

  Penyelidik China bangunkan e-kulit untuk tangan robot yang mampu sembuh sendiri

  Penyelidik China telah membuat satu kejayaan dalam teknologi robotik dengan membangunkan kulit elektronik baharu untuk tangan robotik yang boleh menahan kesejukan melampau...

  247 daripada 600 menara SMART telah diaktifkan di Sarawak

  Sebanyak 247 menara Telekomunikasi Luar Bandar Lembaga Multimedia Sarawak (SMART) berjaya diaktifkan menggunakan teknologi Multi Operator Core Network (MOCN) setakat 15 Mei...

  WhatsApp akan datang mungkin benarkan pengguna menukar warna buih sembang

  WhatsApp sedang membangunkan ciri penyesuaian tema untuk aplikasi pemesejan yang membolehkan pengguna memilih kertas dinding dan lima pilihan warna baharu untuk buih...

  Guru di Malaysia akan dilatih untuk membimbing pelajar dalam teknologi AI

  Kementerian Pendidikan berhasrat untuk meningkatkan kecekapan guru melalui latihan yang sesuai bagi memastikan mereka dapat membimbing pelajar menggunakan teknologi kecerdasan buatan (AI)...

  Artikel Berkaitan

  Ulasan / Featured

  X