More

  Ulasan Nokia T20: Skrin 2K dan hayat bateri lama, sesuai untuk kelas dalam talian dan tontonan drama

  Selepas tujuh tahun, Nokia kembali ke pasaran tablet dengan melancarkan tablet Nokia T20 pada Disember tahun lalu. Pasaran tablet pada ketika ini agak sengit. Nokia T20 merupakan tablet pertama HMD Global dilengkapi dengan skrin 10.4 inci yang menyokong resolusi 2K, menggunakan cipset UNISOC dan menyokong sambungan 4G LTE. Dengan harga RM1,099 di pasaran Malaysia, mari kita lihat prestasi dan spesifikasi tablet di bawah, seperti yang telah diulas oleh penulis TechNave English.

  Dari segi penampilan, Nokia T20 senipis 7.8mm dan hanya membawa berat 470g. Kami telah menerima versi Deep Ocean berwarna gelap dan ia agak mudah meninggalkan kesan cap jari di bahagian belakang. Nokia T20 dilengkapi dengan kamera utama 8MP + lampu kilat LED membawa bonggol kamera yang tidak terlalu tebal dan tidak menjejaskan penggunaan walaupun kamera rata pada peranti.

  Ad

  Dalam aspek lain, Nokia T20 juga dilengkapi dengan bicu fon kepala 3.5mm, port USB-C, butang kuasa dan butang pembesar suara di sebelah kiri atas tablet. Perlu diingat bahawa Nokia T20 mempunyai slot kad SIM dan slot kad mikroSD. Ini jarang berlaku bagi sebuah tablet dengan konfigurasi sedemikian dalam julat harga ini.

  Tablet Nokia T20 disertakan dengan sarung pelindung (selagi stok masih ada)
  Paparan 10.4″ dengan resolusi 1920 x 2000 piksel (secara rasmi dipanggil 2K, tetapi sebenarnya resolusi FHD sahaja)
  Dilengkapi dengan antara muka jenis-C + bicu fon kepala 3.5mm
  Slot SIM / kad memori berada di sebelah ini, dan badan tablet sangat nipis, hanya 7.8mm
  Butang kuasa, pembesar suara dan terdapat sedikit bonggol kamera belakang
  Bahagian belakang tablet adalah matte, tetapi ia masih menangkap kotoran dan cap jari
  Kamera belakang 8MP + flash LED
  Nokia T20 adalah salah satu daripada beberapa tablet 10 inci di pasaran Malaysia yang menawarkan sokongan SIM (nano) 4G LTE

  Bagi bahagian hadapan pula, Nokia T20 dilengkapi dengan paparan resolusi piksel 2K (1200 x 2000) 10.4 inci. Walaupun bezel skrinnya tidak begitu nipis, ia masih boleh dipegang dengan sebelah tangan. Kamera hadapan 5MP turut tersedia dalam paparan. Nampaknya, tablet ini lebih sesuai digunakan secara mendatar. Namun, saya tidak begitu menyukai sarung pelindung peranti kerana ia mengumpulkan habuk atau benda kecil yang lain. Sekiranya ia disimpan dan diterbalikkan akan menjadikan skrin kotor.

  Dari segi sistem perisian, Nokia T20 menjalankan sistem Android terutamanya beberapa aplikasi Google manakala latar antara muka yang ringkas mengingatkan saya kepada Chrome OS. Menurut Nokia, tablet itu hadir dengan sekurang-kurangnya dua tahun kemas kini Android utama dan tiga tahun kemas kini keselamatan. Satu-satunya perkara yang saya tidak gemar adalah ikon Google TV di sebelah kiri kerana ia tidak boleh dipadamkan atau diletakkan semula.

  Ad
  Kandungan dalam kotak Nokia T20
  Nokia T20 menyokong pengecasan 15W, tetapi pengecas yang disediakan hanya mempunyai kuasa pengecasan 10W.

  Dari segi konfigurasi teras, Nokia T20 dilengkapi dengan cipset Unisoc T610. Walaupun cipset ini tidak begitu ideal dalam ujian penanda aras GeekBench 5, ia masih menghasilkan prestasi yang stabil dalam ujian sebenar dan sesuai untuk gaming. Kami bermain Asphalt 9 untuk melihat prestasi game dan secara keseluruhannya, pengalaman game agak lancar dan tiada masalah lagging. Begitu juga bagi tugasan harian, tablet ini boleh melakukannya dengan sangat lancar.

  Nokia T20 mempunyai prestasi yang baik dalam kedua-dua main balik filem dan platform penstriman, tetapi paparan hanya boleh mencapai resolusi 1080p di YouTube. Kualiti bunyi tidak memberangsangkan apabila treble atau audio dinaikkan.

  Bagi jangka hayat bateri pula, Nokia T20 boleh bertahan agak lama. Penggunaan setiap hari atau berselang-seli boleh bertahan selama satu hingga dua hari. Tablet ini menyokong pengecasan pantas 15W yang boleh mengecas penuh baterinya dalam masa kira-kira dua jam setengah. Akan tetapi, pengecas yang disertakan bersama tablet hanya 10W dan ia mengambil masa kira-kira empat jam untuk mengecas hingga 100%.

  Antara muka Nokia T20 sangat serupa dengan Chrome OS, kecuali ikon Google Watch di kiri atas tidak boleh dialihkan atau dialih keluar
  Skor Geekbench 5 adalah purata
  Skor penanda aras 3DMark

  Tablet berfungsi dengan baik pada sambungan WiFi manakala 4G LTE akan bersambung selagi syarikat telekomunikasi anda mempunyai liputan. Walaupun terdapat Google Kids Space yang hanya berfungsi pada peranti tertentu, saya sebagai ibu bapa tidak akan membiarkan anak-anak saya bersendiri kerana kandungan yang tersedia masih bukan sesuatu yang sesuai untuk kanak-kanak.

  Yang terakhir adalah bahagian fotografi. Secara umumnya, konfigurasi kamera tablet adalah agak umum. Pengguna tidak akan membawa peranti yang besar untuk merakam di merata tempat sementara prestasi foto keseluruhan Nokia T20 adalah sederhana. Warna imej adalah biasa, butirannya agak kabur, ia tidak mempunyai fokus pintar dan tidak cukup pantas. Jika kamera hadapan digunakan untuk persidangan video, masih boleh dipertimbangkan tetapi rakan-rakan anda pasti mengesyorkan tangkapan foto menggunakan telefon bimbit sebagai pilihan yang lebih baik.

  Walaupun butiran boleh menjadi agak kabur, kamera belakang 8MP masih boleh mengambil gambar dengan bagus
  Autofokus agak perlahan, objek yang bergerak mudah kabur dan warna sedikit pudar
  Kamera hadapan 5MP cukup bagus untuk swafoto atau persidangan video
  Tangkapan foto landskap

  Secara keseluruhan, Nokia T20 adalah tablet 10.4 inci yang baik yang memenuhi keperluan asas, sama ada untuk bekerja atau bermain game. Skrin memberikan tontonan yang baik, prestasi stabil, sambungan dan hayat bateri jangka panjang. Dari segi harga, Nokia T20 berharga RM1,099 agak mahal untuk konfigurasi skrin kerana skrin 2K yang diiklankan beresolusi FHD 1080p.

  Nokia T20 mempunyai banyak persaingan dalam julat harga ini. Antaranya adalah Samsung Galaxy Tab A8 10.5 2021 yang dikeluarkan baru-baru ini, tetapi ia tidak mempunyai sambungan 4G LTE. Seterusnya, realme Pad mempunyai banyak persamaan dalam spesifikasi, tetapi tiada jaminan kemas kini dua tahun dan kemas kini keselamatan tiga tahun. Harga produk kedua-dua tablet lebih rendah berbanding Nokia T20, namun dua tablet tersebut mempunyai kekurangannya sendiri.

  Spesifikasi Nokia T20

  • Skrin LCD 10.4″ 2K dengan resolusi 2000 x 1200
  • Cipset UNISOC Tiger Ben T610
  • Kombinasi memori RAM 4GB +64GB ROM | pengembangan kad mikroSD sehingga 512GB
  • Kamera belakang 8MP | Kamera swafoto 5MP 
  • Kapasiti bateri 8,200mAh, pengecasan 15W, disertakan pengecas 10W
  • Sokong Bluetooth 5.0, jalur dwi WiFi 802.11 a/b/g/n/ac | Port USB-C + bicu fon kepala 3.5mm
  • Pengimbas muka
  • Menyokong 4G LTE (SIM nano), pensijilan IP52
  • Mod Google Kids Space, Audio OZO, Main Semula OZO, Pensijilan Cahaya Biru Rendah SGS
  • Ukuran badan + berat: 7.8 x 247.6 x 157.5mm | 470g
  • Menggunakan Android 11 (menyokong 2 tahun kemas kini, 3 tahun kemas kini keselamatan)
  • Warna: Ocean Deep

  Kebaikan dan keburukan

  • Kelebihan: Paparan 10.4″ 2K, sokongan 4G LTE, pemproses Unisoc, hayat bateri yang panjang + jaminan kemas kini sistem dua tahun
  • Kekurangan: Paparan 10.4 inci hanya mempunyai resolusi FHD, hanya pengecas 10W, agak mahal
  • Kesimpulan: Tablet 10.4 inci yang sesuai untuk mereka yang perlu banyak bergerak.

  Kongsi pendapat anda di Facebook kami dan nantikan berita seterusnya bersama Rakan Teknologi Utama Malaysia. 

   

  Artikel Terkini

  OPPO A57 4G dilancar: Helio G35, skrin 6.56″ dan bateri 5,000mAh bermula ~RM705

  OPPO A57 4G telah diumumkan baru-baru ini. Telefon ini berbeza daripada OPPO A57 5G yang diumumkan bulan lepas di China kerana ianya...

  Pelancaran tablet PerantiSiswa ditangguh, tender pembekal awal dibatalkan

  Menteri Komunikasi dan Multimedia, Tan Sri Annuar Musa mengatakan pengagihan tablet percuma kepada pelajar universiti kategori B40 akan ditangguhkan selepas tender pembekal...

  ShopeeFood kini beroperasi di Pulau Pinang bermula Jun 2022

  Selepas pelancarannya di Lembah Klang dan Johor Bahru, ShopeeFood meluaskan perkhidmatan penghantaran makanannya di Pulau Pinang bermula Jun ini. Penduduk di Pulau...

  MySejahtera diaktifkan semula mulai hari ini untuk menangani jangkitan cacar monyet

  Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin mengumumkan aplikasi MySejahtera akan diaktifkan semula mulai hari ini bagi menangani jangkitan cacar monyet dengan lebih baik. Beliau...

  Diablo Immortal bakal dilancar di Malaysia pada 22 Jun 2022, kini boleh pra-muat turun...

  Sesetengah gamer sudah mula pra-muat turun game Diablo Immortal untuk PC sementara menunggu game tersebut dikeluarkan pada 22 Jun nanti. Game ini tersedia dalam Open Beta, Android dan...

  Artikel Berkaitan

  Ulasan / Featured

  X