WhatsApp telah memperkenalkan fungsi “dialer” dalam aplikasi untuk pengguna beta Android dan iOS bagi memudahkan panggilan ke nombor yang tidak dikenali terus melalui aplikasi. Untuk pengguna Android, fungsi ini menggantikan butang tindakan terapung dengan titik akses baru dalam tab panggilan yang boleh diakses melalui pilihan “Call a number”.
Kini, pengguna iOS juga boleh menikmati fungsi yang sama melalui kemas kini beta WhatsApp untuk iOS versi 24.25.10.76 di TestFlight yang menawarkan antara muka yang lebih kemas dan mesra pengguna untuk membuat panggilan. Berbeza dengan Android, iOS tidak pernah menggunakan butang tindakan terapung dalam reka bentuknya, namun fungsi ini pernah diuji pada iPad sebelum ini.
Dalam kemas kini terbaru, pengguna iOS kini boleh membuka dialer melalui menu yang sama di mana mereka memilih kenalan untuk dihubungi. Dialer ini membolehkan pengguna memasukkan nombor telefon dan WhatsApp secara automatik akan memeriksa sama ada nombor tersebut berdaftar di platform. Jika nombor tersebut milik akaun perniagaan yang disahkan, ia akan dipaparkan dengan tanda semak biru untuk menandakan kesahihan.

Fungsi ini amat berguna untuk panggilan cepat atau sekali sahaja tanpa perlu menyimpan nombor dalam senarai kenalan, mengurangkan kekacauan dalam buku alamat. Buat masa ini, fungsi ini tersedia kepada beberapa penguji beta terpilih dan akan dilancarkan kepada lebih ramai pengguna secara berperingkat melalui kemas kini akan datang.
Kongsi pendapat anda di Facebook dan teruskan bersama Rakan Teknologi Utama Malaysia untuk berita teknologi terkini.
Sumber: WABetaInfo