More

  Xiaomi lancarkan sistem operasi MIUI 13, tampilkan keselamatan dan privasi lebih tinggi

  Sebelum melancarkan siri telefon andalan Xiaomi 12, Xiaomi telah memperkenalkan sistem operasi MIUI 13 untuk peranti-perantinya seperti telefon pintar, tablet, televisyen, peranti boleh pakai, kelengkapan rumah dan pembantu suara XiaoAI.

  Dalam antara muka baru ini, Xiaomi akan memperkenalkan proses pengesahan identiti tiga langkah yang terdiri daripada pengimbasan muka, pembacaan watermark untuk ID pengguna dan perlindungan penipuan elektronik (electronic fraud protection).

  Ad

  Pengimbasan muka bukan sahaja bergantung kepada iras muka, namun kini akan turut mengimbas bentuk badan atas pinggang pengguna, jadi orang lain tidak boleh mengakses peranti Xiaomi walaupun mereka mempunyai muka yang serupa.

  Perlindungan penipuan elektronik pula menyimpan rekod laman web atau peranti lain yang mungkin mempunyai perisian malware, serta nombor-nombor telefon yang dimiliki oleh pihak yang diragui.

  Daripada segi gaya, MIUI memperkenalkan muka taip (font) baru bernama Means, manakala warna-warna untuk logo juga akan berubah. Telefon yang memuat turun kemas kini MIUI 13 akan menerima tetapan latar skrin (wallpaper) baru serta susunan widget baru yang lebih kemas.

  Ad

  Xiaomi juga memperkenalkan MIUI 13 Pad yang dikhaskan untuk tablet dan skrin besar, di mana ia akan menyokong fungsi multi-tugas. Mereka mengatakan lebih 3,000 aplikasi bakal menyokong fungsi multi-tugas dalam MIUI 13 Pad serta gerakan jari seperti mencubit (pinch) untuk kecilkan tetingkap, drag-and-drop dan banyak lagi.

  MIUI 13 akan dipasang dalam siri telefon Xiaomi 12 manakala siri Mi 11 pula bakal menerimanya seawal Januari 2022. Ia juga akan ditawarkan kepada peranti Redmi serta POCO.

  Kongsi pendapat anda tentang berita ini di Facebook kami dan teruskan bersama Rakan Teknologi Utama Malaysia untuk berita teknologi terkini.

   

  Artikel Terkini

  HONOR Magic4 Pro bakal dilengkapi teknologi Fotografi Ultra Fusion dan HONOR Magic-Log

  Pelancaran HONOR Magic4 Pro di Malaysia akan berlangsung pada 1 Jun 2022 secara langsung di Facebook HONOR Malaysia pada jam 3.00 petang....

  BenQ lancarkan projektor GV30: Warna dan saluran audio sinematik pada RM2,499

  BenQ memperkenalkan GV30 iaitu projektor LED mudah alih pintar pertama yang tersedia dengan audio saluran Bluetooth 2.1 . Ia menawarkan bass tambahan, butiran dan bunyi yang jelas,...

  Xiaomi umumkan kerjasama dengan Leica, bakal lancarkan telefon pintar fotografi pada Julai 2022

  Xiaomi telah mengumumkan kerjasamanya yang terbaru dengan syarikat fotografi dari Jerman, Leica Camera. Dengan kerjasama di antara dua syarikat terkenal ini, mereka...

  ASUS Malaysia lancarkan pelbagai komputer riba baharu dalam siri Zenbook bermula RM4,399

  Pada hari ini, ASUS Malaysia telah melancarkan beberapa model komputer riba baharu dalam jenama ASUS Zenbook untuk tahun 2022 yang menampilkan pelbagai...

  Grand Theft Auto Mobile mungkin dilancar selepas Take-Two mengambil alih Zynga

  Pada Januari lalu, Take-Two mengumumkan pengambilalihan Zynga dengan jumlah yang besar iaitu $12.7 bilion (~RM55.7 bilion). Mereka juga memperoleh Activision oleh Microsoft...

  Artikel Berkaitan

  Ulasan / Featured

  X