fbpx
More

  Apple sedia kalahkan Windows dalam segmen “gaming”

  Follow kami di TikTok dan Instagram untuk video berdurasi singkat tentang ulasan gajet terkini dan berita tergempar.

  Apple melalui peranti Mac bersedia untuk mengalahkan Windows walaupun dalam segmen gaming. Apple baru-baru ini memperkenalkan beberapa ciri baharu untuk menambah baik Mac dan mengubahnya menjadi platform permainan yang lebih berkuasa secara drastik.

  Salah satu ciri baharu ini ialah Mod Permainan tersedia pada macOS Sonoma yang bertujuan untuk meningkatkan prestasi permainan pada Mac yang dilengkapi dengan cip Apple Silicon. Di samping itu, Apple telah membangunkan alat yang dipanggil Alat Pemindahan Permainan untuk memudahkan proses mengalihkan permainan Windows ke Mac.

  Alat Pemindahan Permainan Apple adalah berdasarkan Wine iaitu platform sumber terbuka yang sangat popular yang membolehkan anda menjalankan perisian Windows pada sistem pengendalian Unix seperti macOS dan Linux. Alat ini membantu pembangun membawa permainan PC mereka ke Mac dengan mudah.

  Selain itu, Alat Pemindahan Permainan boleh menterjemahkan API Windows DirectX 12 yang digunakan untuk memaparkan grafik dan audio dalam permainan ke dalam teknologi grafik Apple Metal 3. Ini membolehkan permainan berjalan secara asli pada macOS memberikan prestasi yang dioptimumkan.

  Apple menggalakkan pembangun untuk tidak hanya menjalankan versi terjemahan permainan Windows tetapi untuk mencipta versi asli khusus untuk macOS. Walaupun sesetengah permainan boleh berjalan tanpa membuat sebarang perubahan pada kod, Apple berkata versi asli menawarkan prestasi yang lebih baik dengan ketara.

  Hal ini kerana ia memiliki kadar bingkai hampir dua kali ganda jika dibandingkan dengan perkakasan yang serupa. Pembangun boleh menggunakan alatan yang disediakan oleh macOS Sonoma SDK untuk menukar grafik DirectX kepada Metal dan memanfaatkan ciri sistem asli yang lain seperti sokongan untuk pengawal permainan, audio spatial dan video HDR.

  Mod Permainan dapat mengoptimumkan sistem dengan mengurangkan kependaman Bluetooth untuk AirPods, menggandakan kadar sampel Bluetooth untuk pengawal PlayStation dan Xbox serta keutamaan yang lebih tinggi untuk GPU dan CPU Mac.

  Kongsi pendapat anda di Facebook kami dan teruskan bersama Rakan Teknologi Utama Malaysia untuk berita teknologi terkini.

  Sumber: Tomshw

   

  Artikel Terkini

  vivo V29 5G – Bagus sangat ke kamera potret dalam telefon ni?

  Untuk telefon mid-range terbaru daripada vivo Malaysia kali ini iaitu vivo V29 5G, vivo cakap telefon ni ada Aura Light 2.0 yang...

  Samsung mungkin akan lancarkan “Fan Edition” untuk Galaxy S23, Tab S9 dan Buds pada...

  Khabar angin tentang telefon pintar Samsung Galaxy S23 Fan Edition (FE) telah banyak dilaporkan sejak beberapa minggu lalu, menunjukkan bahawa ia mungkin...

  Spesifikasi Samsung Galaxy A05s tertiris, mungkin dilengkapi Snapdragon 680, skrin FullHD+

  Spesifikasi untuk telefon pintar kelas permulaan Samsung Galaxy A05s telah tertiris dalam penyenaraian Google Play Console, selepas ia mendapat pengiktirafan daripada agensi...

  Sebuah aplikasi untuk semua perkhidmatan bas di Lembah Klang akan dilancar pada akhir 2023

  Ketua Pegawai Eksekutif Rapid Bus Muhammad Yazurin Sallij Muhammad Yasson berkata sebuah aplikasi mudah alih yang menyelaraskan laluan perkhidmatan bas di Lembah...

  vivo mungkin sedang bangunkan 2 telefon lipat baharu, vivo S Flip dan vivo V...

  Baru-baru ini, vivo dikesan sedang membangunkan dua buah telefon pintar lipat baharu iaitu vivo S Flip dan vivo V Flip. Perkara tersebut...

  Artikel Berkaitan

  Ulasan / Featured

  X