Cipset Apple A15 Bionic dilancarkan pada bulan September lalu yang kini digunakan pada siri iPhone 13. Keputusan awal penanda aras yang terkini telah muncul dan berita angin sebelum ini yang mengatakan kehebatan cipset terbaharu Snapdragon iaitu Snapdragon Gen 1 memiliki prestasi yang hebat telah pun disahkan.
Sumber maklumat terkenal iaitu IceUniverse telah berkongsi beberapa tangkapan skrin yang menunjukkan markah penanda aras Apple A15 Bionic dan Snapdragon 8 Gen 1 dalam pelbagai ujian GPU.
Tiada perbezaan signifikan secara statistik dalam ujian skrin tertutup (offscreen) GFXBench T Rex tetapi dalam ujian skrin tertutup Manhattan ES 3.0, Qualcomm mendapat 267 bingkai iaitu kira-kira 24% skor lebih tinggi daripada Apple. Walau bagaimanapun, dalam ujian 3DMark Wild Life Unlimited, Snapdragon mendapat skor 12% lebih rendah daripada Apple.
Ia adalah kali pertama sejak kebelakangan ini bahawa cipset Qualcomm mungkin dapat bersaing dan mengalahkan Apple daripada segi kuasa cip pemprosesan. Lebih banyak ujian diperlukan untuk memastikan sama ada Snapdragon 8 Gen 1 akan menjadi juara sebagai cipset yang paling berkuasa di dalam pasaran sekarang.
Beri pendapat anda di Facebook kami dan teruskan bersama Rakan Teknologi Utama Malaysia untuk berita teknologi terkini.
Sumber: IceUniverse










