OnePlus secara rasmi memperkenalkan OnePlus Ace 6 Ultra dengan fokus utama pada prestasi ekstrem dalam segmen mercu. Ia dikuasakan cip MediaTek Dimensity 9500 berasaskan proses 3nm yang digandingkan GPU Mali untuk beban grafik tinggi. Peranti turut hadir dengan RAM LPDDR5X Ultra serta storan UFS 4.1 dengan konfigurasi RAM sehingga 16GB dan storan dalaman 1TB.
OnePlus Ace 6 Ultra menggunakan panel rata 6.78 inci dengan kadar segar semula dinamik sehingga 165Hz, kecerahan puncak 1800 nits, warna 10-bit dengan liputan penuh DCI-P3, teknologi PWM dan DC dimming bersama mod perlindungan mata untuk penggunaan jangka panjang. Salah satu tarikan utama ialah bateri dwi-sel berkapasiti setara sehingga 8,600mAh yang menyokong pengecasan pantas 120W.




Ia dilengkapi kamera utama 50MP dengan penstabilan imej optikal (OIS) dan ultra lebar 8MP. Walaupun tiada zum optikal, ia menyokong sehingga 20x zum digital bersama pelbagai mod rakaman termasuk malam, potret dan video profesional. Kamera hadapan pula menggunakan sensor 16MP dengan sokongan AI.
Untuk sambungan, peranti menyokong 5G, Wi-Fi 7, Bluetooth 6.0 sdan NFC. Tahap ketahanan turut dipertingkat dengan penarafan IP66, IP68 dan IP69 serta menggabungkan bingkai logam dengan kaca diperkuat. Ciri tambahan lain termasuk pembesar suara stereo, motor linear paksi-X untuk haptik lebih responsif dan sistem operasi ColorOS 16 berasaskan Android.



Model ini ditawarkan di China bermula 3,799 yuan (~RM2,200) untuk varian 12/256GB manakala varian 16/1TB berharga 5,399 yuan (~RM3,100). Turut tersedia pilihan storan 512GB dengan beberapa kombinasi memori lain. Setakat ini, OnePlus Ace 6 Ultra dilihat eksklusif untuk pasaran China.
Berdasarkan trend terdahulu, siri Ace jarang dibawa ke pasaran global yang menjadikan kebarangkalian pelancarannya di Malaysia agak tipis. Beritahu kami di Facebook jika anda berminat dengannya dan teruskan bersama Rakan Teknologi Utama Malaysia untuk berita teknologi terkini.
Sumber: OnePlus







