fbpx
More

  OPPO jelaskan bagaimana OPPO Find N2 Flip tawarkan mekanisme telefon lipat paling kukuh

  OPPO Find N2 Flip merupakan telefon lipat cangkerang (clamshell) pertama daripada OPPO dan ia menawarkan ciri-ciri yang sangat menarik untuk telefon kategori ini, seperti skrin luaran yang lebih besar berbanding pesaingnya dan engsel kukuh yang boleh ditahan pada sebarang sudut lipatan.

  Dalam mencipta Find N2 Flip, para jurutera OPPO mengetengahkan ketahanan lipatan (folding reliablity) untuk telefon ini, yang bermaksud skrinnya boleh dilipat dengan mekanisme yang kukuh dan kompak, manakala garis lipatan pada skrin tidak nampak dengan begitu jelas. Berikut adalah penjelasan tentang bagaimana Find N2 Flip boleh menawarkan ketahanan lipatan tertinggi untuknya:

  Besi SUS Steel untuk struktur kukuh

  Untuk mencapai ketahanan lipatan yang tinggi, OPPO memperkenalkan teknik pengilangan besi fleksibel SUS Steel yang dibuat daripada besi tahan karat. Besi SUS ini bukan sahaja boleh menyediakan struktur yang kukuh, malah ia boleh dilentur (malleable) untuk menghasilkan rekaan unik yang diperlukan dalam Find N2 Flip.

  Reticular Matrix Plate dalam Find N2 Flip
  Bentuk titisan air di lipatan skrin Find N2 Flip

  Untuk skrinnya yang boleh dilipat, OPPO menggunakan struktur lapisan skrin Reticular Matrix Plate bagi menghasilkan skrin yang fleksibel namun boleh tahan lama. Apabila skrin ini dilipat, ia akan menghasilkan bentuk titisan air di engsel telefon dan memulakan proses goresan (etching process).

  Proses goresan ini mencipta banyak rongga kecil dalam besi SUS dan sebuah material plastik lembut polyethylene terephthalate akan disuntik ke rongga-rongga tersebut dan ruang titisan air yang dicipta oleh skrin. Proses goresan ini berlaku pada kedua-dua belah skrin dan membenarkan skrin untuk mengekalkan fleksibiliti tanpa mengorbankan ketahanan lipatan.

  Engsel yang diuji secara intensif untuk ketahanan lama

  Find N2 Flip diuji dalam suhu serendah -20ºC

  Engsel Find N2 Flip telah diuji oleh TÜV Rheinland untuk melepasi ketahanan sebanyak 400,000 lipatan. Ia juga telah diuji dalam julat suhu 50ºC sehingga -20ºC serta kelembapan 95% untuk memastikan ketahanan dalam pelbagai persekitaran.

  Dengan pembinaan gelendong (spindle) 1/4 pada engselnya, ia membenarkan skrin Find N2 Flip untuk mengekalkan sudut lipatannya di antara 45º dan 110º.

  Apabila anda membuka skrin telefon, engselnya akan memberikan rintangan yang mencukupi supaya anda boleh rasa kekukuhan Find N2 Flip. Ia dibina dengan gentian karbon komposit kekuatan tinggi serta aloi MIM bertaraf aeroangkasa yang lebih kukuh sebanyak 33% berbanding generasi sebelumnya.

  Rekaan gelendong pada engsel Find N2 Flip
  Perbezaan saiz di antara engsel generasi sebelumnya (kiri) dan engsel Find N2 Flip (kanan)

  Engsel ini membenarkan skrin dan Reticular Matrix Plate untuk dilipat ke dalam bentuk titisan air, lantas menghilangkan sebarang ruang (gap) di antara dua bahagian skrin yang dilipat. Ini juga akan membuatkan garis lipatan pada skrinnya nampak lebih halus dan tidak mengganggu pengguna.

  Lipatan skrin yang tidak mempunyai ruang ini juga bermaksud skrin Find N2 Flip akan dilindungi daripada sebarang habuk atau debu yang boleh merosakkan skrinnya.

  Jika anda berminat untuk memiliki OPPO Find N2 Flip, jangan lupa untuk baca ulasan kami tentangnya, di mana kami amat menggemari fungsi dan spesifikasi yang ditawarkan.

  Kongsi pendapat anda tentang berita ini di Facebook kami dan teruskan bersama Rakan Teknologi Utama Malaysia untuk berita teknologi terkini.

  [Ditaja oleh OPPO Malaysia]

   

  Artikel Terkini

  Semua perkhidmatan berkaitan JPJ akan tersedia pada aplikasi MyJPJ menjelang 2025

  Semua perkhidmatan berkaitan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dijangka tersedia dalam aplikasi MyJPJ menjelang 2025 kata Ketua Pengarah JPJ Datuk Rospiagos Taha. Beliau...

  Xiaomi Black Shark S1 rasmi dengan paparan AMOLED, bateri 10 hari berharga ~RM235

  Black Shark iaitu sub-jenama tertumpu kepada permainan daripada Xiaomi telah melancarkan jam tangan pintar Black Shark S1 baharu untuk pasaran global. Sorotan utama...

  Pandangan pertama Samsung Galaxy S24 Ultra, macam tiada perubahan…

  Siri Samsung Galaxy S23 telah dilancarkan pada Februari tahun ini dan kini, Samsung dilaporkan sedang mengusahakan penggantinya dengan siri Galaxy S24 yang...

  iPhone 15 Pro alami isu kepanasan disebabkan oleh bingkai titanium yang digunakan

  Apple telah memperkenalkan siri iPhone 15 pada 12 September lalu dan seperti biasa model yang diperkenalkan akan mendapat perhatian. Namun, menurut beberapa...

  Sistem kutipan tol Secara Pembayaran Terbuka kini tersedia di 11 lebuh raya

  Selepas lebih dua dekad monopoli daripada Touch 'n Go untuk bayaran tol bagi laluan lebuh raya, kini 11 lebuh raya telah mengumumkan...

  Artikel Berkaitan

  Ulasan / Featured

  Ulasan TCL Tab 11 – Tablet 11 inci mampu milik, berbaloi atau tidak?

  Tablet merupakan satu peranti yang dapat membantu anda melakukan kerja dalam perjalanan dan mudah di bawa kemana-mana sahaja, selain daripada komputer riba....