fbpx
More

  Apple Vision Pro dilancar: Set kepala MR tiga dimensi dengan cip M2 dan VisionOS bermula ~RM16,016

  Hari ini, Apple mendedahkan set kepala Vision Pro, set kepala realiti campuran pertamanya (Mixed Reality/ MR) yang menggunakan sistem operasi visionOS. Apple menerangkan set kepala Vision Pro sebagai sistem komputer yang menggabungkan kandungan digital dengan dunia fizikal dengan lancar. 

  Ia menampilkan antara muka tiga dimensi tanpa sempadan paparan menggunakan gabungan mata, tangan dan suara mereka untuk mengawal peranti. Vision Pro Apple bermula pada $3,499 (~RM16,016) dan ia akan disediakan awal tahun depan di Amerika Syarikat sahaja.

  Bermula dengan reka bentuk peranti, kaca tiga dimensi dan kaca berlamina digilap untuk menghasilkan permukaan optik yang bertindak sebagai lensa untuk pelbagai jenis kamera dan sensor yang diperlukan untuk menggabungkan dunia fizikal dengan kandungan digital. 

  Set kepala ini dikelilingi dengan bingkai aluminium yang ringan manakala bahagian atasnya mempunyai butang dan Digital Crown yang membolehkan pengguna mengawal penggunaan persekitaran. Ia mempunyai sistem modular untuk mencapai kesesuaian optimum. Baterinya adalah berasingan dan mampu bertahan sehingga dua jam penggunaan.

  Light Seal diperbuat daripada tekstil lembut dalam pelbagai bentuk dan saiz yang boleh disuaikan mengikut wajah pengguna. Tali fleksibel memastikan audio kekal dekat dengan telinga pengguna manakala Band Kepala tiga dimensi berkusyen memberikan keselesaan dan regangan. Band ini menggunakan mekanisme yang ringkas untuk kemudahan penukaran saiz atau gaya yang lain.

  Bagi pengguna yang berkaca mata, mereka perlu menggunakan sisipan kaca ZEISS preskripsi magnetik dengan set kepala Vision Pro. Vision Pro menampilkan sistem paparan resolusi ultra tinggi dengan 23 juta piksel merentas dua paparan mikro-OLED iaitu lebih daripada 4K untuk resolusi TV untuk setiap mata.

  Vision Pro menggunakan kamera berkelajuan tinggi dan cincin LED yang mempamerkan corak cahaya yang tidak kelihatan pada mata pengguna untuk mengesan pandangan. Set kepala juga mengandungi cip M2 yang dipasangkan dengan cip “R1” baharu untuk pemprosesan sensor masa nyata.

  Ia dikuasakan oleh cip M2 dan cip R1 serba baharu untuk memproses input daripada 12 kamera, lima sensor dan enam mikrofon dalam memastikan kandungan muncul tepat seperti masa nyata. R1 juga menstrim imej baharu ke paparan dalam masa 12 milisaat.

  Ia juga mempunyai sistem Audio Spatial baharu dengan dua pemacu di dalam setiap pod audio menyampaikan Audio Ruang Peribadi berdasarkan geometri kepala dan telinga pengguna sendiri. 

  Peranti ini dikawal oleh mata, tangan dan suara pengguna seperti menyemak aplikasi dengan melihat dan klik jari mereka untuk memilih serta menjentik pergelangan tangan untuk menatal atau memberikan arahan suara. Ia juga menyokong Magic Keyboard dan Magic Trackpad Apple.

  Set kepala menampilkan ciri EyeSight menggunakan paparan OLED lentikular untuk menunjukkan perspektif yang betul kepada pemakai. Selain itu, ia boleh disambungkan ke Mac dan mengembangkan paparannya dalam ruang maya di samping aplikasi yang berjalan pada Vision Pro itu sendiri.

  Untuk panggilan FaceTime pula, pemakai akan‌ ditunjukkan sebagai Persona sebagai perwakilan digital diri mereka sendiri. Kemudian, ID Optik menggunakan iris pemakai untuk mengesahkan pengguna dan membuka kunci set kepala. Vision Pro juga merupakan kamera 3D pertama Apple sambil menunjukkan kedalaman dalam video dengan Audio Spatial.

  Akhir sekali, sistem operasi visionOS yang digunakan menawarkan kanvas tak terhingga untuk aplikasi dan antara muka pengguna tiga dimensi. Aplikasi bertindak balas kepada pencahayaan dan membuang bayang. 

  Dalam pada itu, visionOS memperkenalkan platform serba baharu untuk pembangun mencipta pengalaman aplikasi. iPhone dan iPad menggunakan visionOS untuk menyediakan aplikasi semasa pelancaran peranti. Ia akan menampilkan App Store serba baharu untuk menemui aplikasi yang dibangunkan untuk visionOS serta aplikasi ‌iPhone‌ dan ‌iPad‌ yang serasi.

  Kongsi pendapat anda mengenai Vision Pro ini di Facebook kami dan teruskan bersama Rakan Teknologi Utama Malaysia untuk berita teknologi terkini.

   

  Artikel Terkini

  Lenovo Tab Plus dilancar di Malaysia: Tablet 11.5″ dengan skrin 2K, 8 pembesar suara...

  Pada hari ini, Lenovo Malaysia melancarkan Lenovo Tab Plus iaitu sebuah tablet berfokuskan hiburan, dengan lapan pembesar suara JBL Hi-Fi yang ditala...

  realme C65 akan dilancar di Malaysia pada 4 Julai 2024

  realme C65 akan dilancarkan di Malaysia pada 4 Julai 2024, meneruskan warisan 'Essential Plus' dalam siri C realme dengan penekanan baru pada...

  Kerana cinta dalam talian, penjawat awam ditipu dan rugi hampir RM150,000

  Seorang penjawat awam di Setiu, Terengganu mengalami kerugian RM148,200 selepas beliau menjadi mangsa sindiket penipuan percintaan dalam talian sejak awal bulan ini....

  MSI Stealth 18 Mercedes-AMG Motorsport dilancar di Malaysia: Komputer riba “gaming” edisi khas berharga...

  Selepas memperkenalkannya untuk pasaran antarabangsa pada awal bulan ini, MSI Malaysia memperkenalkan komputer riba gaming edisi khas MSI Stealth 18 Mercedes-AMG Motorsport...

  Acer Nitro ED343CUR H Curve rasmi di Malaysia: Skrin 100Hz 34″ berharga RM1,099

  Hari ini, Acer Malaysia mengumumkan monitor Nitro ED343CUR H Curve yang menampilkan resolusi UltraWide QHD dengan nisbah paparan 21:9, menawarkan pengalaman tontonan...

  Artikel Berkaitan

  Ulasan / Featured

  Segalanya yang anda perlu tahu tentang bank digital di Malaysia!

  Konsep "bank digital" kini merupakan sesuatu yang semakin mendapat tempat dalam kesedaran rakyat Malaysia, terutamanya dengan pengenalan dua operator bank dgital yang...
  X